Ostalo

Žarko Potočnjak prebolio je karcinom i borio se s KOPB-om: 'Moram piti puno lijekova i primati kisik kroz...

Još u mladosti liječnici su mi dijagnosticirali bronhitis. Mladi Žarko, strastveni ljubitelj cigareta, unatoč upozorenju liječnika - nije htio ostaviti cigarete. O kasnijim posljedicama, otvoreno je pričao

T.M.
21.10.2021 14:00

Legendarni glumacŽarko Potočnjak preminuo je jutros u 76. godini života. Karizmatični velikan ostavio je trag u hrvatskoj kinematografiji, a desetljećima će još živjeti kroz svoja djela u kojima će uživati i neke nove generacije.

Iako uvijek s osmijehom na licu, Žarkuje prije točno 20 godina dijagnosticiran karcinom na desnom plućnom krilu. Godinu dana kasnije operiran je u bolniciJordanovac. Operacija je bila teška, ali je sve dobro završilo. Inače, glumac je bioprvi izliječeni pacijent od karcinoma pluća u Klinici za plućne bolesti Jordanovac.

Žarko Potočnjak

(FOTO:Petar Glebov/PIXSELL)

Nažalost, krajem2019. godine, Žarko je otkrio da bolujeod kronično opstruktivne bolesti pluća.

''Ostao sam bez riječi kada sam shvatio da nešto opet nije u redu sa mnom. Naime, prije 19 godina na Jordanovcu sam operirao karcinom pluća, uspješno se izliječio, da bi mi prije dvije godine liječnici rekli da bolujem od kronično opstruktivne bolesti pluća, odnosno KOPB-a", pričao je krajem 2019. godine u intervjuu za Story.

Još u mladosti liječnici su mi dijagnosticirali bronhitis. Mladi Žarko, strastveni ljubitelj cigareta, unatoč upozorenju liječnika - nije htio ostaviti cigarete. O kasnijim posljedicama, otvoreno je pričao za spomenuti magazin.

Žarko Potočnjak

(FOTO:Petar Glebov/Pixsell)

''Prije otprilike 40 godina, dok sam još bio mlad, liječnik mi je rekao da imam bronhitis i da bih trebao prestati pušiti. Nisam to tada ozbiljno shvaćao jer sam pušio od 16. godine. Međutim, sve to dovelo me do toga da danas moram piti puno lijekova i primati kisik kroz cjevčice jer bolujem od KOPB-a", pričao je legendarni glumac pa otkrio kako mu zdravstveno stanje ide nagore.

''Nabolje ne može ići. Problem KOPB-a je nedostatak kisika u tijelu. Krenulo mi je prvo s nogama, koje su jako važan dio tijela, a hod me počeo prvi izdavati. Zatim se osjete simptomi i na drugim dijelovima tijela, primjerice na rukama. Najstrašnije je što u tim trenucima kad ostanete bez kisika zavlada panika'', rekao je svojedobno.