Ostalo

Zbogom Bébel! Francuska se oprostila od karizmatične zvijezde: 'Gdje god da je, siguran sam da se smiješi'

Francuska se u četvrtak oprostila od Jean-Paul Belmonda uz obećanje da će karizmatični glumac i legenda francuskog filmskog Novog vala, koji je umro u ponedjeljak u 88. godini, zauvijek živjeti na filmskim platnima.

RTL.HR - Hina
09.09.2021 19:26

Belmondov lijes prekriven francuskom trobojnicom, donesen je nasvečani obred u dvorište pariškog vojnog muzeja Les Invalides, gdje počiva i Napoleon.

Francuzi su ga od milja zvali Bébel, a bio je jedan od najpopularnijih francuskih glumaca. Proslavio se ulogom gangstera u novovalnom filmu Jean-Luc Godarda "Do posljednjeg daha" 1959. godine.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je u govoru istaknuo da je "On bio prijatelj o kojem su svi sanjali".

"Nikad se nije prestao razvijati, stvaratii osvajati sve nove generacije. Zbogom Bebel", dodao je Macron.

"Gdje god da je, siguran sam da se smiješi, kao uvijek", rekao je glumčev unuk, također glumac, Victor Belmondo.

Svečanom pogrebu nazočili su Belmondova obitelj, ministri i poznate osobe iz svijeta filma, među kojima Oscarovac Jean Dujardin.

Belmondova privlačnost, mješavina osjetjivosti, topline i lakoće stvorila je novi romantizam, zahvaljujući kojem je dobivaouloge u filmovima redateljafrancuskog Novog valaFrancoisaTruffauta, Alaina Resnaisa iLouisa Mallea.

Belmondo je 1960-ih izabrao mainstream filmove i postao jedan od francuskih vodećih glumaca komedija i akcijskih filmova.