Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
seks simbol 20. stoljeća

Životna priča Marilyn Monroe: Tužno djetinjstvo provela je u sirotištu, a cijeli život vapila je za ljubavlju i priznanjem

Marilyn Monroe rođena je na današnji datum prije 96 godina. U svom kratkom životu preživjela je brojne turbulencije - velike uspjehe, ali i najveće tuge

Image
Barbara Marinović/ 1.6.2022. u 12:54
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Seks simbol 20. stoljeća - prva je asocijacija na Marilyn Monroe. Unatoč ogromnom tragu koji je ostavila u pop kulturi, glumica je do danas ostala prvenstveno prepoznatljiva po svom upečatljivom izgledu i neprikosnovenom seksipilu. A iza njega, skrivala se tuga s kojom je Marilyn rođena i koju je nosila cijelog života.

Ova legenda Hollywooda rođena je na današnji datum 1926. godine, a njezina majka Gladys Baker nadjenula joj je ime Norma Jean. Ubrzo je Gladys oboljela od šizofrenije, a novorođena djevojčica završila je u sirotištu. Djetinjstvo je provela u sirotištu, a smještena je u čak 11 udomiteljskih obitelji. Kada joj je bilo 15, smjestila se kod obiteljske prijateljice Grace Goddard, a kada se ona više o njoj nije mogla brinuti, ponudila joj je da ide u sirotište ili udomiteljsku obitelj. Kako se ne bi vratila u sustav, Norma se odlučila udati za susjeda Jamesa Doughertyja. Bilo joj je svega 16 godina.

Ubrzo je krenuo Drugi svjetski rat, a mlada djevojka zaposlila se u tvornici municije dok joj je suprug bio u vojsci. Primijetio ju je tamo fotograf pa je ubrzo dobila angažman kao pin-up model, a uslijedile su i manje glumačke uloge u reklamama i niskobudžetnim filmovima. Norma je htjela više i krajem 40-ih godina prošlog stoljeća potpisala je ugovor s Foxom. Tamo su joj predložili da uzme umjetničko ime Marilyn, a potom je ona sama dodala prezime Monroe, koje je bilo djevojačko prezime njezine majke.

Image
Foto: Profimedia
Image
Profimedia

Skandal tijekom konzervativnih pedesetih

Pedesetih su se počele nizati nešto veće i uspješnije uloge, a onda je stigao i prvi skandal. Zbog golišavih fotografija, Marilyn je postala meta skandala, no uspjela je hajku preokrenuti u svoju korist. Progovorila je o fotografijama, šalila se na svoj račun, prigrlila je sve što joj se dogodilo pa se počela profilirati u utjelovljenje moderne žene Amerike pedesetih. Konzervativna i licemjerna sredina obožavala je seksipil i šarm plavuše zanosnih oblina. Već je u ulozi u filmu 'Ne moraš kucati' pokazala da može igrati zahtjevnije uloge, one glupavih plavuša bile su komercijalno isplativije.

Ulogama u hitovima 'Niagara', 'Muškarci više vole plavuše' i 'Kako se udati za milijunaša', Marilyn je osigurala sebi poziciju seks simbola 20. stoljeća. Popularnost joj je dobro sjela, no ubrzo su je svi počeli poistovjećivati s likovima koje je igrala. Bio je to ogroman problem u njezinom privatnom svijetu, u kojem je zapravo iščitavala knjige kao sumanuta, a društvo intelektualaca je obožavala. Duboko je patila što je ni publika ni suradnici nisu shvaćali ozbiljno, a kako su godine tekle tako je Marilyn patila sve intenzivnije.

Image
Foto: Profimedia
Image
Profimedia

Ljubav njezinog života - čovjek koji ju je volio do samog kraja

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Privatni život također joj nije donio sreću. Prvi brak je puknuo, a drugi put se udala 1954. godine i to za sportaša Joea DiMaggia. Njihov brak je također završio razvodom, a sve zato što je DiMaggio bio vrlo ljubomoran, posebno nakon njezine kultne scene u filmu 'Sedam godina vjernosti'. Bio je i jako nasilan pa je taj brak potrajao svega devet mjeseci. Razvod ju je pogodio, no nastavila je graditi karijeru, očajnički se želeći profilirati u ozbiljnije vode. Neko vrijeme je ostala u New Yorku, sve kako bi glumila u kazalištu. Upoznala je tamo Arthura Millera, a svi su ih smatrali neobičnim parom. Ipak, željeli su dobiti dijete, što je bilo novi izvor patnje za glumicu - doživjela je u tom periodu nekoliko spontanih pobačaja.

U isto vrijeme i brak joj je počeo propadati, no karijera je i dalje cvjetala. Zbog abortusa je razvila ovisnosti prema tabletama i alkoholu, a brak s Millerom je tonuo. Brak se 1960. godine definitivno završio, i to baš onda kada su Arthur i Marilyn surađivali na filmu 'Neprilagođeni'. Ovisnost glumice tada je prešla sve granice, a tijekom 1961. godine zbog ovisnosti je i hospitalizirana. Kontroverze oko nje su se povećavale, a povezivali su je u to vrijeme i s predsjednikom Kennedyjem, posebno onda kada mu je na kultnoj proslavi rođendana zapjevala 'Happy Birthday'. Nikad nije potvrđena priroda njihovog odnosa, no o njihovom odnosu nagađa se do danas.

Posljednju ulogu nije odigrala do kraja. Problemi s ovisnostima i dubokom tugom mučili su je sve intenzivnije i na kraju je, umjesto da snimi 'Something's Got to Give', Marilyn umrla. U njezinom domu u Los Angelesu pronašao ju je liječnik, koji je potvrdio da je preminula uslijed predoziranja tabletama za spavanje. Liječnika je oko tri ujutro pozvala njezina domaćica Eunice Murray. Brojne teorije zavjere i danas kruže oko njezine smrti, no sve su i dalje samo nagađanja. Njezinom sprovodu mnogi su željeli prisustvovati, no bivši suprug DiMaggio osigurao je da se posljednji ispraćaj dogodi u intimi i da se ne pretvori u medijsku senzaciju. Prije kraju njezinog života navodno su DiMaggio i Marilyn bili ponovno sve bliži. Obožavao ju je do samog kraja, nikad se više nije ženio, a njezin grob posjećivao je tri puta tjedno, noseći joj cvijeće. Pravu ljubav Marilyn je u svom kratkom životu ipak uspjela naći.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
HOĆE LI IPAK IMATI SRETAN KRAJ?

Strašna životna priča: Eminemova bivša supruga hitno hospitalizirana, ovo je treći put da je pokušala istu stvar

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba