Ostalo

Znate li zašto princ George uvijek nosi kratke hlačice, pa čak i kad je hladno?

Ako pogledajte fotografije princa Georgea, primijetit ćete da mali nasljednik britanske krune uvijek nosi krate hlačice

vijesti.hr
05.10.2016 17:37

Bilo ljeto ili zima, George je uvijek u njima, a razlog tome je britanska tradicija prema kojoj pripadnici viših društvenih staleža, aristokracije i kraljevske obitelji sinove do određenih godina odijevaju isključivo u kratke hlače.

Princ George

(Matt Porteous/Press Association/PIXSELL)

"Duge hlače su za starije dječake i muškarce, a kratke hlače na malenom dječaku tihi su klasni pokazatelj u Engelskoj. Iako se vremena polako mijenjaju, duge hlače na malom dječaku i dalje se smatraju prigradskim i pokazateljem srednjeg staleža", kaže stručnjak za društvene etikete William Hanson .

On objašnjava kako je običaj da dječaci počinju nositi duge hlače oko osme godine.

Princ George

(Matt Porteous/Press Association/PIXSELL)

"To možda ima veze s običajem koji datira iz 16. stoljeća, kad su se dječaci s godinom ili dvije života odijevali u haljinice, što se danas zadržalo i tijekom krštenja, a zatim su nosili odjevne artikle koji su više nalikovali kratkim i dugim hlačama", dodaje Hanson.

Kratke hlače u britanskoj kraljevskoj obitelji danas su ipak više poštivanje tradicije nego iskazivanje staleža kojem pripadaju.

Princ William, Kate Middleton, princ George

(Richard Pohle/Press Association/PIXSELL)

"Pripadnicima viših staleža u Velikoj Britaniji vrlo je bitno sačuvati tradiciju, a kratke hlače jedan su pokazatelj kojim se ističu", zaključio je Hanson.

I princeza Diana svoje je sinove Williama i Harryja odijevala u kratke hlačice sve dok nisu bili dovoljni stari da počnu nositi duge hlače.