Sanjine zvjezdice s cimetom
Sanjine zvjezdice oduševile su žiri koji je za njih imao samo riječi hvale!
Sastojci:
brašnoglatko 500 g
brašnooštro100 g
maslac330 g
jaja2 komada
šećer u prahu400 g
sol 3 g
cimet 6 g
limun 1 komad
Priprema:
Od svih sastojaka zamijesiti glatko tijesto, nakratko ga staviti u frižider i oblikovati zvjezdice koje potom postavimo na papir za pečenje u pleh i pečemo na 160 Cnekoliko minuta. Kad se ohlade prelijemo glazurom od šećera u prahu i limuna.
Anikini paprenjaci
Sastojci:
oštro brašno 500 g
mljeveni orah 250 g
šećer 120 g
med 125 g
margarin 125 g
jaja 2 komada
sol
mljeveni cimet 10 g
mljeveni klinčić 10 g
mljeveni muškatni oraščić 10 g
šareni papar
Priprema:
Brašno, orahe, sol, cimet, klinčiće, muškatni oraščić i papar dobro promiješati. Spojiti sve mokre sastojke te povezati sa suhim. Tijesto ostaviti da odmoripola sata u frižideru. Tijesto izvaljati te raditi oblike po želji i peći 10-ak minuta na 180 stupnjeva u pećnici.
Vanili-kiflice
Barica i Mihaela napravile su kiflice koje se tope u ustima!
Sastojci:
glatko brašno 300 g maslac 250 g
šećer u prahu 80 g
mljeveni orasi 100 g
jaje 1 kom
vanilin šećer 2 kom
Priprema:
Brašno, šećer, orahe, bjelanjak i maslac pomiješati i napraviti glatko tijesto i zatim praviti kiflice.
Orehnjača s kremom od vanilije
Orehnjača
Sastojci:
900 g glatkog brašna
160 g maslaca
400 g šećera
4 jaja
2 kocke svježeg kvasca
Sol
1 l mlijeka
1 limun
2 naranče
800 g mljevenih oraha
1 žličica cimeta
100 ml ruma
150 g grožđica
2 vanilin-šećera
Priprema:
Zagrijati mlijeko, dodati šećer i kvasac. U veću zdjelu staviti brašno, žutanjke, sol, koricu limuna i naranče, rum. Smjesi dodati zapjenjeni maslac, miješati i dizati 1h. U mljevene orahe dodati šećer, cimet, rum, vaniliju i zagrijano mlijeko te grožđice. Kalup premazati maslacem, posipati brašno, kratko promiješati, razvaljeno tijesto dizati još 20min. Peći na 180 35-40min.
Krema od vanilije
Sastojci:
2 jaja
400 ml mlijeka
200 ml slatkog vrhnja
2 žličice gustina
1 štapić vanilije
1 vanilin-šećer
Priprema:
Pjenasto umutiti žutanjke sa šećerom. Dodati gustin, vaniliju, mlijeko, slatko vrhnje, pomiješati na pari dok se ne zgusne.
Makovnjača
Sastojci:
1 kg brašna
60 g svježeg kvasca
140 g šećera
300 g maslaca
500 ml mlijeka
4 jaja
3 g soli
korica od 2 limuna
200 g oštrog brašna
1000 g mljevenog maka
350 g šećera
800ml mlijeka
1 štapić vanilije
korica od 2 limuna
Priprema:
Prosijati brašno, dodatišećer, kvasac i mlijeko te lagano početi miješati i potomdodavati jaja i otopljen maslac, sol, koricu limuna. Zamijesiti glatko tijesto ipodijelitiu 4 kuglice papustitina toplom da se diže. U međuvremenu napravitinadjev.
Zakuhatimlijeko sa začinima i prelitipreko maka te pustitida se ohladi, dodatimu šećer i ostale sastojke. Kad se tijesto digne razvaljatiga i punitiravnomjerno nadjevom. Namotatiga u štruce i stavitina pleh za pečenje.
Pećioko pola sata na 170 C.
Biskupski kruh Stollen
Sastojci:
1kg oštrog brašna
20g svježeg kvasca
500g mlijeka
50g šećera u prahu
200g neslanog maslaca
10g soli
220g jaja, cca4 kom
mix kandiranog voća
kandirane trešnje
korica limuna i naranče
rum
cimet u prahu
Frangipan:
200g bademovog brašna
200g šećera u prahu
200g maslaca neslanog
2 velika jaja
50g glatkogbrašna
rum
Priprema:
Napravite tijesto te u njega dodajte kandirano voće u rumu. Nakon toga napravite kremufrangipan, tijesto razvaljajte inamažite kremom na koju stavite rolice marcipana. Zamotajtei peciteu pećnici na 180 stupnjeva.
Fritule
Sastojciza petosoba:
4 dl jogurta
2 jaja
2 paketića vanilin šećera
malo soli
2 žličice šećera
20 žlica glatkog brašna
1 paketić praška za pecivo
1 žlica rakije
ulje za prženje
Priprema:
Umiješati sve sastojkeda se dobije glatka smjesa. Ukoliko vidite da vam je smjesa rijetka (da se razlijeva iz žlice) slobodno dodajte još koju žlicu brašna!
Vaditi žličicom (i drugom si pomagati odvajati, ili prstom) smjesu i pržiti u vrućem ulju. Ulje ne smije biti prevruće. Čim porumene, okrenuti na drugu stranu i pustiti da se isprži do kraja. Ukoliko pečete u dosta ulja, da lijepo plivaju, one se počnu same okretati. Vaditi u zdjelu u koju ste na dno metnuli papirnati ručnik ili salvetu da upije višak ulja. Posipati šećerom u prahu. Poslužiti.