Natjecatelji božićnog specijala ' Tri, dva, jedan - ho, ho, ho! ' u prošloj su epizodi pripremali odojak, ajngemahtec od fazana i šnenokle, a ajngemahtec je većini timova stvorio velike probleme. Neki su kuhali odvojeno temeljac, neki su zaboravili povrće... Problema su najviše imali timova koji nisu iz kontinentalnog dijela Hrvatske, gdje je ajngemahtec uobičajeno jelo.
No što je zapravo ajngemahtec?
Riječ je o pilećem ujušku - gustoj juhi od pilećeg mesa i mnoštva korjenastog povrća. Nazivaju je još i pilećim raguom, a zbog gustoće je na granici s varivom. Ime potječe iz njemačkog jezika, odnosno, dolazi od austrijskog naziva "eingemacht" što znači "sve zajedno".
Prema tome, svi sastojci kuhaju se u istom loncu i pogrešno je (i nepotrebno) odvojeno pripremati komponente tog ukusnog i okrepljujućeg starinskog jela.
Kuhate li vi ajngemahtec?