Ostalo

Orehnjača iz snova: Imamo recept Željke Klemenčić koji se isplati isprobati za Božić!

Članica žirija 'Tri, dva, jedan - ho, ho, ho!' otkrila nam je svoj recept za omiljenu orehnjaču!

RTL.hr
23.12.2020 14:00

Tijesto:

- kocka svježeg kvasca

- 600 dg brašna - pola oštro, pola glatko

- 2 žumanjka, 1 jaje

- 12 dg rastopljenog maslaca

- 10 dg šećera

- 1 vanilin šećer

- naribana korica limuna

- 2-3 dl toplog mlijeka

Nadjev:

- 80 dkg oraha

- 20 dkg šećera

- 2-3 dl vrućeg mlijeka

- Malo ruma

- Malo cimeta

Priprema:

U sobi mora biti toplo. Ni brašno ni jaja ne smiju biti hladni. U toplu zdjelu stavite brašno koje ste malo posolili i dignuti kvasac, a onda sve ostale sastojke za tijesto. Tijesto dobro izradite i ostavite da se diže. Treba biti mekano kao tijesto za pizzu. Dignuto tijesto promijesite i ostavite da se opet diže. Pripremite nadjev. Orahe i šećer prelijte toplim mlijekom, dodajte malo cimeta, malo ruma i po želji malo ribane čokolade. Na kraju u smjesu primiješajte snijeg od jednog bjelanjka. Drugi put dignuto tijesto podijelite na tri dijela i svaki razvaljajte na otprilike jedan centimetar na toploj krpi. Namažite nadjev, zavijte pa ostavite prekriveno pola sata. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 50 minuta.