Ostalo

Ovo su pobjednički recepti koje je SPAR nagradio poklon-bonom: Medena kata i kram pogače za prste polizati

Recepti koji su nagrađeni

RTL.hr
10.12.2020 17:30

Nisu kandidati showa ' Tri, dva, jedan – ho, ho, ho! ' jedini zatrpani pripremanjem blagdanskih specijaliteta jer Facebook ekipa svim pratiteljima kulinarskog showa na dnevnoj bazi zadaje zadatke s jednom ključnom namirnicom SPAR.

Ovo su pobjednički recepti koje je SPAR nagradio poklon-bonom:


I. krug

Anamarija Kladušić

Sve nas radost hvata, kad se sprema MEDENA KATA !

Sastojci ovog finog kolača su:

2 jaja da se bolje spaja,

2 dag masti da nam sve bude puno slasti,

2 žlice CVJETNOG MEDA da se svako slatkoći preda,

3 žlice mlijeka jer kolač se jedva čeka,

15 dag šećera da bude fina večera,

45 dag brašna da bude pita slasno strašna,

1 mala žlica sode bikarbone da budu krasne pite one!


Krema:

3 dcl mlijeka kakva nas slastica već čeka,

3 žlice oštrog brašna, ma ta pita je strašna,

1 vanilin šećer za slatku kćer,

20 dag maslaca da rastopi puno srdašca,

20 dag šećera u prahu da se rastopimo u jednom mahu,

Premaz: pekmez od šljiva, to će biti prava diva!


Priprema:

Mast, med, mlijeko, šećer i jedno jaje promiješajte i prokuhajte i sve od sebe dajte,

Skinite s vatre i miješajući dodajte brašno, drugo jaje i sodu bikarbonu i već duboko mislimo na pitu onu,

Umijesite tijesto, razvaljajte 4 kore i oko 10 min na 180 C pecite i dobrodošla medena kato recite,

U mlijeko zakuhajte brašno i vanilin šećer, oh kako će to biti divna pita za kćer,

U ohlađeno dodajte margarin koji ste prethodno izmiksali sa šećerom u prahu i sve dobro izmiješajte i još malo na Katicu pričekajte,

Slažite jednu koru, zatim ide pola kreme, pa druga kora, zatim premažite pekmezom, pa treća kora, pa ostatak kreme i zatim četvrta kora, oh miriši na slatko i pojesti se mora!

Sve šećerom u prahu posipajte i svi se MEDENOM KATOM zasladite!

Recept je ovaj lagan i fin, uz njega ste uvijek in!

Tri dva jedan kuhaj emisija je top,

Pa mi svi vičemo HO(p), HO(p), HO(p)!

Žiri dragi ovaj moj recept isprobajte,

I s poklon-bonom me razveselite!


II.krug

Mario Svečnjak: Kram pogače


Sastojci:

800 g brašna

2 dl mlijeka

2 dl vode

1 žličica šećera

1 kvasac

1 žlica soli

malo papra

2 žlice ulja

1 jaje

400g mljevenih čvaraka


Postupak :

Potrebno je kao kod svakog dizanog tijesta pomiješati 1 dl mlakog mlijeka s 1 žličicom šećera i 1 kvascem. Kada se kvasac digne zamijesiti tijesto s ostalim sastojcima, brašnom, soli po ukusu, jajetom i malo maslinova ili običnog ulja.

Ostaviti onoliko koliko je potrebno da tijesto udvostruči volumen.

Razvaljati na debljinu 1 cm, te premazati mljevenim, posoljenim i zapaprenim čvarcima.

Preklopiti sve četiri strane, ostaviti da se tijesto odmori i ponoviti nekoliko puta.

Naposljetku razvaljati tijesto na debljinu 1-2 cm i izrezati okruglom modlom pogačice.

Peći na 200 C 15-ak min, odnosno, dok ne dobiju lijepu rumenu boju.


III. Krug

Sanja Švelić Krčmar

Natur pur krpice s jajima

glavica crvenog zelja

200 g poriluka

100 g maslaca

žlica šećera

100 g dimljenog sira


Postupak:

Sitno narezani crveni kupus i poriluk dugo pirjati na masnoći sa šećerom. Umiješati skuhane krpice. Na kraju posipati grubo naribanim sirom.


IV. krug

Sanja Kozlović

Bakalar zavijen u crveno, recept prigodan za blagdane koji dolaze. Jednostavno, zdravo i naše.

Potreban je filet bakalara, krumpir, crveni luk, češnjak, maslinovo ulje, sol, papar, peršin, bijelo vino, lovorov list i, naravno, Natur Pur pasirana rajčica. Na maslinovom ulju dinstati nasjeckani luk, češnjak i peršin te dodati pasiranu rajčicu da se dobije fini kremasti umak. Na umak rasporediti narezane komade bakalara, zatim sloj krumpira (narezan na ploške) i tako slagati u slojevima sve dok se ne potroše namirnice. Zaliti vodom do vrha, dodati lovorov list, sol i papar i bijelo vino te kuhati dok krumpir ne omekša. Sve količine namirnica su od oka. Otprilike 1 kg bakalara,1 kg krumpira, 400 ml pasirane rajčice te oko dvije glavice luka.

Isprobajte i dobar vam tek!


V. krug

Barbara Badurina

Spar Natur pur bio griz puding

(Natur pur bio) Griz kuglice

6 dcl mlijeka

1 Naturpur bio griz puding

8 žlica gustina

200 g sećera

250 g margarina

250 g kokosa

100 g pečenih lješnjaka

Aroma vanilije

Postupak:

Razmutiti griz puding, gustin i sećer u 2 dcl mlijeka, a ostatak mlijeka zakuhatii dodatiprethodno navedenu smjesu. Kuhati svedok se ne zgusne. Dodatinekolikokapi arome vanilije. Kada se smjesa ohladi,sjedinite smjesu sa margarinom i 150g kokosa. Oblikujtekuglice i u sredinu utisnemo ljesnjak. Kuglice valjamo u kokos.


VI. krug

Emerik Ključarić

Pogačice od heljdinog brašna

250 g Natur pur heljdinog brašna

1 jaje

2 manje šalice jogurta (one za kavu)

100 g posnog sira

2 čajne žličice praška za pecivo

1 žličica himalajske soli

malo origana

malo ulja

Priprema:

Pomiješajte suhe sastojke. Zatim, smjesi dodajte jaje i jogurt. Sve još jednom dobro izmiješajte i dodajte ulje. U međuvremenu uključite pećnicu na 200C. Kada je smjesa homogena, dodajte joj i sir te malo origana. Jušnom žlicom i rukama oblikujte male pogačice (loptice) i stavljajte ih na pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
Pecite 10-20 minuta (ovisno o pećnici).


VII. Krug

Nikolina Nemec Dropulić

Umak od šampinjona

500gr svježih šampinjona

1 velika glavica luka

1 kiselo vrhnje S-budget

Malo ulja, sol, papar, žlica senfa

Postupak:

Luk sitno isjeckati i staviti lagano dinstati na ulju. Za to vrijeme oprati šampinjone i narezati ih po želji - može sitnije ili krupnije. Na prodinstani luk dodati šampinjone i sve zajedno kuhati na laganoj vatri. Nakon desetak minuta dodati veliku žlicu senfa, sol i papar, po ukusu, promiješati i dodati cijelo kiselo vrhnje. Kuhati sve još 3-4 minute uz povremeno miješanje.


VIII. Krug

Nikša Lučić

Rižoto od pira

200 g SPAR bio pira

1 l povrtnog temeljca

3 jaja

Malo ulja

1 crvena paprika

1/4 korijena celera

mladi luk

papar

4 grančice peršina

30 g parmezana

Priprema:

Kuhajte jaja oko 6 minuta kako bi bila polu-meko kuhana. Papriku očistite i narežite na trakice, celer očistite i također narežite na trakice, a mladi luk sitno nasjeckajte.
U međuvremenu kuhajte BIO PIR 20 minuta u povrtnom temeljcu. Na malo ulja kratko propirjajte narezano povrće.
Kuhani pir po potrebi procijedite pa pomiješajte s povrćem te dodajte sjeckane listićima peršina.
Jaja ogulite te ih poslužite na rižotu od pira i povrća. Pospite ribanim parmezanom.


IX. Krug

Katica Bačić Sovar

Jasmin rižu koristim kad pravim pijanog šarana.

Sastojci su:

Jedan šaran

Malo crvenog luka

Nasjeckatikobasicu i slaninu

Napuniti šaranamješavinom kuhane riže, crvenog luka, sjeckane kobasice i slanine. Kad je skoro pečeno zaliti sa 2 dcl bijelog vina i pustiti da se peče još 10 minuta.


X. Krug

Ivana Burazin

Zapečena cvjetača s Natur put krušnim mrvicama
Sastojci:

Veća glavica cvjetače

200 g Gouda sira

150 g tanko narezane pancete

2 Jaja

1 kiselo vrhnje

Krušne mrvice

Vegeta sol i papar po ukusu

Priprema:

Cvjetaču kratko prokuhati, usitniti i ravnomjerno rasporediti u posudu za pečenje. Goudu sitno naribati i posipati po cvjetači. Izmutiti jaja, vrhnje, začine i žlicu krušnih mrvica i preliti po cvjetači. Preko toga poslagati trakice pancete i posipati krušnim mrvicama. Peći u pećnici 20-tak minuta na 200 stupnjeva (dok panceta ne bude hrskava).