Nisu kandidati showa ' Tri, dva, jedan – ho, ho, ho! ' jedini zatrpani pripremanjem blagdanskih specijaliteta jer Facebook ekipa svim pratiteljima kulinarskog showa na dnevnoj bazi zadaje zadatke s jednom ključnom namirnicom SPAR.
Ovo su pobjednički recepti koje je SPAR nagradio poklon-bonom:
I. krug
Anamarija Kladušić
Sve nas radost hvata, kad se sprema MEDENA KATA !
Sastojci ovog finog kolača su:
2 jaja da se bolje spaja,
2 dag masti da nam sve bude puno slasti,
2 žlice CVJETNOG MEDA da se svako slatkoći preda,
3 žlice mlijeka jer kolač se jedva čeka,
15 dag šećera da bude fina večera,
45 dag brašna da bude pita slasno strašna,
1 mala žlica sode bikarbone da budu krasne pite one!
Krema:
3 dcl mlijeka kakva nas slastica već čeka,
3 žlice oštrog brašna, ma ta pita je strašna,
1 vanilin šećer za slatku kćer,
20 dag maslaca da rastopi puno srdašca,
20 dag šećera u prahu da se rastopimo u jednom mahu,
Premaz: pekmez od šljiva, to će biti prava diva!
Priprema:
Mast, med, mlijeko, šećer i jedno jaje promiješajte i prokuhajte i sve od sebe dajte,
Skinite s vatre i miješajući dodajte brašno, drugo jaje i sodu bikarbonu i već duboko mislimo na pitu onu,
Umijesite tijesto, razvaljajte 4 kore i oko 10 min na 180 C pecite i dobrodošla medena kato recite,
U mlijeko zakuhajte brašno i vanilin šećer, oh kako će to biti divna pita za kćer,
U ohlađeno dodajte margarin koji ste prethodno izmiksali sa šećerom u prahu i sve dobro izmiješajte i još malo na Katicu pričekajte,
Slažite jednu koru, zatim ide pola kreme, pa druga kora, zatim premažite pekmezom, pa treća kora, pa ostatak kreme i zatim četvrta kora, oh miriši na slatko i pojesti se mora!
Sve šećerom u prahu posipajte i svi se MEDENOM KATOM zasladite!
Recept je ovaj lagan i fin, uz njega ste uvijek in!
Tri dva jedan kuhaj emisija je top,
Pa mi svi vičemo HO(p), HO(p), HO(p)!
Žiri dragi ovaj moj recept isprobajte,
I s poklon-bonom me razveselite!
II.krug
Mario Svečnjak: Kram pogače
Sastojci:
800 g brašna
2 dl mlijeka
2 dl vode
1 žličica šećera
1 kvasac
1 žlica soli
malo papra
2 žlice ulja
1 jaje
400g mljevenih čvaraka
Postupak :
Potrebno je kao kod svakog dizanog tijesta pomiješati 1 dl mlakog mlijeka s 1 žličicom šećera i 1 kvascem. Kada se kvasac digne zamijesiti tijesto s ostalim sastojcima, brašnom, soli po ukusu, jajetom i malo maslinova ili običnog ulja.
Ostaviti onoliko koliko je potrebno da tijesto udvostruči volumen.
Razvaljati na debljinu 1 cm, te premazati mljevenim, posoljenim i zapaprenim čvarcima.
Preklopiti sve četiri strane, ostaviti da se tijesto odmori i ponoviti nekoliko puta.
Naposljetku razvaljati tijesto na debljinu 1-2 cm i izrezati okruglom modlom pogačice.
Peći na 200 C 15-ak min, odnosno, dok ne dobiju lijepu rumenu boju.
III. Krug
Sanja Švelić Krčmar
Natur pur krpice s jajima
glavica crvenog zelja
200 g poriluka
100 g maslaca
žlica šećera
100 g dimljenog sira
Postupak:
Sitno narezani crveni kupus i poriluk dugo pirjati na masnoći sa šećerom. Umiješati skuhane krpice. Na kraju posipati grubo naribanim sirom.
IV. krug
Sanja Kozlović
Bakalar zavijen u crveno, recept prigodan za blagdane koji dolaze. Jednostavno, zdravo i naše.
Potreban je filet bakalara, krumpir, crveni luk, češnjak, maslinovo ulje, sol, papar, peršin, bijelo vino, lovorov list i, naravno, Natur Pur pasirana rajčica. Na maslinovom ulju dinstati nasjeckani luk, češnjak i peršin te dodati pasiranu rajčicu da se dobije fini kremasti umak. Na umak rasporediti narezane komade bakalara, zatim sloj krumpira (narezan na ploške) i tako slagati u slojevima sve dok se ne potroše namirnice. Zaliti vodom do vrha, dodati lovorov list, sol i papar i bijelo vino te kuhati dok krumpir ne omekša. Sve količine namirnica su od oka. Otprilike 1 kg bakalara,1 kg krumpira, 400 ml pasirane rajčice te oko dvije glavice luka.
Isprobajte i dobar vam tek!
V. krug
Barbara Badurina
Spar Natur pur bio griz puding
(Natur pur bio) Griz kuglice
6 dcl mlijeka
1 Naturpur bio griz puding
8 žlica gustina
200 g sećera
250 g margarina
250 g kokosa
100 g pečenih lješnjaka
Aroma vanilije
Postupak:
Razmutiti griz puding, gustin i sećer u 2 dcl mlijeka, a ostatak mlijeka zakuhatii dodatiprethodno navedenu smjesu. Kuhati svedok se ne zgusne. Dodatinekolikokapi arome vanilije. Kada se smjesa ohladi,sjedinite smjesu sa margarinom i 150g kokosa. Oblikujtekuglice i u sredinu utisnemo ljesnjak. Kuglice valjamo u kokos.
VI. krug
Emerik Ključarić
Pogačice od heljdinog brašna
250 g Natur pur heljdinog brašna
1 jaje
2 manje šalice jogurta (one za kavu)
100 g posnog sira
2 čajne žličice praška za pecivo
1 žličica himalajske soli
malo origana
malo ulja
Priprema:
Pomiješajte suhe sastojke. Zatim, smjesi dodajte jaje i jogurt. Sve još jednom dobro izmiješajte i dodajte ulje. U međuvremenu uključite pećnicu na 200C. Kada je smjesa homogena, dodajte joj i sir te malo origana. Jušnom žlicom i rukama oblikujte male pogačice (loptice) i stavljajte ih na pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
Pecite 10-20 minuta (ovisno o pećnici).
VII. Krug
Nikolina Nemec Dropulić
Umak od šampinjona
500gr svježih šampinjona
1 velika glavica luka
1 kiselo vrhnje S-budget
Malo ulja, sol, papar, žlica senfa
Postupak:
Luk sitno isjeckati i staviti lagano dinstati na ulju. Za to vrijeme oprati šampinjone i narezati ih po želji - može sitnije ili krupnije. Na prodinstani luk dodati šampinjone i sve zajedno kuhati na laganoj vatri. Nakon desetak minuta dodati veliku žlicu senfa, sol i papar, po ukusu, promiješati i dodati cijelo kiselo vrhnje. Kuhati sve još 3-4 minute uz povremeno miješanje.
VIII. Krug
Nikša Lučić
Rižoto od pira
200 g SPAR bio pira
1 l povrtnog temeljca
3 jaja
Malo ulja
1 crvena paprika
1/4 korijena celera
mladi luk
papar
4 grančice peršina
30 g parmezana
Priprema:
Kuhajte jaja oko 6 minuta kako bi bila polu-meko kuhana. Papriku očistite i narežite na trakice, celer očistite i također narežite na trakice, a mladi luk sitno nasjeckajte.
U međuvremenu kuhajte BIO PIR 20 minuta u povrtnom temeljcu. Na malo ulja kratko propirjajte narezano povrće.
Kuhani pir po potrebi procijedite pa pomiješajte s povrćem te dodajte sjeckane listićima peršina.
Jaja ogulite te ih poslužite na rižotu od pira i povrća. Pospite ribanim parmezanom.
IX. Krug
Katica Bačić Sovar
Jasmin rižu koristim kad pravim pijanog šarana.
Sastojci su:
Jedan šaran
Malo crvenog luka
Nasjeckatikobasicu i slaninu
Napuniti šaranamješavinom kuhane riže, crvenog luka, sjeckane kobasice i slanine. Kad je skoro pečeno zaliti sa 2 dcl bijelog vina i pustiti da se peče još 10 minuta.
X. Krug
Ivana Burazin
Zapečena cvjetača s Natur put krušnim mrvicama
Sastojci:
Veća glavica cvjetače
200 g Gouda sira
150 g tanko narezane pancete
2 Jaja
1 kiselo vrhnje
Krušne mrvice
Vegeta sol i papar po ukusu
Priprema:
Cvjetaču kratko prokuhati, usitniti i ravnomjerno rasporediti u posudu za pečenje. Goudu sitno naribati i posipati po cvjetači. Izmutiti jaja, vrhnje, začine i žlicu krušnih mrvica i preliti po cvjetači. Preko toga poslagati trakice pancete i posipati krušnim mrvicama. Peći u pećnici 20-tak minuta na 200 stupnjeva (dok panceta ne bude hrskava).