Ostalo

Afrička juha od batata

Leo Pavela iz tima Krepat, ma ne molat napravio je juhu prema afričkom receptu.

RTL.hr
28.12.2021 14:00

sastojci:

400 g batata
100 g luka
200 g tikvica
400 g slanutka
200 g sjeckane rajčice
60 g riže dugog zrna
1 režanj češnjaka
2 žlice ulja
1 žličica majčine dušice (sušene)
1/2 žličice kima
sol
crni mljeveni papar
1 kokošji temeljac

Priprema: Rižu skuhati u blago posoljenoj kipućoj vodi, ocijediti je i ostaviti sa strane. U loncu, na dobro zagrijano ulje, staviti sitno narezani luk, lagano ga posoliti i popržiti dok ne omekša. Dodati očišćeni batat narezan na kockice i pržiti još nekoliko minuta. Dodati nasjeckani ili protisnuti češnjak, kim, timijan, sjeckanu rajčicu i pirjati oko pet minuta.

Dodati kokošji temeljac, saliti s litrom vode, poklopiti i pustiti da zakuha. Kuhati na laganoj vatri oko 10 minuta pa dodati tikvice narezane na kockice i ocijeđeni slanutak. Kuhati još sedam do osam minuta, po potrebi dodati soli i papra.

Posluživanje: Maknuti s vatre, dodati kuhanu rižu, promiješati i poslužiti.

Savjet: Prilikom dodavanja slanutka i tikvica može se dodati 50 grama nasjeckanog kikirikija ili kikiriki maslaca za izvorniji i bogatiji okus juhe.