sastojci:
400 g batata
100 g luka
200 g tikvica
400 g slanutka
200 g sjeckane rajčice
60 g riže dugog zrna
1 režanj češnjaka
2 žlice ulja
1 žličica majčine dušice (sušene)
1/2 žličice kima
sol
crni mljeveni papar
1 kokošji temeljac
Priprema: Rižu skuhati u blago posoljenoj kipućoj vodi, ocijediti je i ostaviti sa strane. U loncu, na dobro zagrijano ulje, staviti sitno narezani luk, lagano ga posoliti i popržiti dok ne omekša. Dodati očišćeni batat narezan na kockice i pržiti još nekoliko minuta. Dodati nasjeckani ili protisnuti češnjak, kim, timijan, sjeckanu rajčicu i pirjati oko pet minuta.
Dodati kokošji temeljac, saliti s litrom vode, poklopiti i pustiti da zakuha. Kuhati na laganoj vatri oko 10 minuta pa dodati tikvice narezane na kockice i ocijeđeni slanutak. Kuhati još sedam do osam minuta, po potrebi dodati soli i papra.
Posluživanje: Maknuti s vatre, dodati kuhanu rižu, promiješati i poslužiti.
Savjet: Prilikom dodavanja slanutka i tikvica može se dodati 50 grama nasjeckanog kikirikija ili kikiriki maslaca za izvorniji i bogatiji okus juhe.