Ostalo

Božićni kruh

Tim Prigorci

RTL
23.12.2020 11:51

Sastojci:

0,500 kg glatkog brašna

0,200kg maslaca

3 jaja

0,120kg šećera

1 svježi kvasac

1 žlica soli

0,200 l mlijeka

1 limun

Nadjev

50g suhihmarelica

50g suhihgrožđica

50g sjeckanih oraha

50g glatkog brašna

100g šećera

Nadjev

250g oraha

500g sira

35g šećera

50g pšeničnog grisa

5ml ruma

1 vanilin šećer

10g šećera u prahu


Priprema:

Kvasac razmočiti u mlakom mlijeku. Na brašno dodati ostale sastojke, omekšani maslac, jaja i razmućeni kvasac. Od toga umijesiti tijesto, ostaviti na toplo da se digne.

Voće i orahe nasjeckati, dodati brašno, promiješati, preliti sirupom od šećera i vode i

Opet promiješati i staviti da se hladi, kad se tijesto digne, jednu trećinu staviti u stranu.

Druge dvije trećine razvaljati na debljinu od 1 cm. Po cijeloj površini razmazati nadjev od voća i oraha, tri do četiri puta preklopiti i oblikovati štrucu. Žumanjak s malo vode razmutiti.

Premazati po štruci. Od ostatka tijesta napraviti ukrase i ukrasiti štrucu i opet sve premazati žumanjkom. Ostaviti da se diže, zatim opet premazati i staviti u ugrijanu pećnicu na 180 stupnjeva 40 min.