Klipići s namazom
1/2 kg glatkog brašna
1 svježi kvasac
100 ml ulja
200 ml mlijeka
Sol, šećer
1 jaje
Namaz
0,300 kg milerama
2 jaja
0,050l maslinovog ulja
1 žlica senfa
List svježeg peršina, 3 grančice
1 vezica svježegvlasca
1 žlica korijandera
Sol i papar
Priprema:
Od brašna, kvasca, mlijeka i ostalih sastojaka umijesiti dizano tijesto. Ostaviti na toplo da se digne. Razvaljati i praviti klipiće, premazati žumanjkom i staviti peći.
Namaz
Jaja tvrdo skuhati i sitno nasjeckati. Začinsko bilje sitno nasjeckati pa dodati na jaja. Dodati mileram i začine i sve dobro promiješati.
Šaran s povrćem i rižom
1,5 kg šarana
1 limun
0,100 l vina bijelog
1 žlica šećera
Bijeli papar
Sol, 4 lovorova lista
0,100 ml vode
0,950 kg maslaca
0,050 l ulja
2 luka
1 žuta paprika
1 crvena paprika
1 zelena paprika
0,300 kg mrkve
0,100kg korijena peršina
3 grančice peršinova lista
0,075 kg glatkog brašna
0,200 kg basmati riže
Priprema:
Šarana očistiti i narezati na kotlete, marinirati sa soli, paprom, vinom i limunovim sokom. Luk nasjeckati, mrkvu i peršin naribati. Na maslacu popržiti luk dok ne postakli. Vatrostalnu posudu premazati uljem, posložiti kotlete šarana, preliti mješavinom vode i piva, posuti nasjeckanom paprikom i staviti u pećnicu na 180 stupnjeva 30 min. Pečenu ribu izvaditi i staviti na toplo. Umak od ribe pomiješati s pasiranim povrćem, dodati malo brašna, prokuhati, maknuti s vatre i dodati vrhnje. Na to posložiti ribu i natrag u pećnicu još 5 do 10 min. Poslužiti s kuhanom rižom.
Loparke
0,250 kg glatkog brašna
Ulje, sol
0,500 kg svježeg kravljeg sira
0,200 l crvenog vrhnja
0,500 l mlijeka
0,100 kg šećera
0,100 kg kukuruznog brašna
0,100 kg maslaca
Priprema:
Od brašna, vode i soli napraviti tijesto i razvaljati u veličinutepsije. Na to staviti smjesu od sira, vrhnja, mlijeka i ostalih sastojaka, uvrnuti krajeve. Poškropiti mlijekom i staviti u pećnicu na 220 stupnjeva pola sata.