Ostalo

Pogačice od čvaraka i satrica

Željka Klemenčić

RTL.hr
17.12.2020 13:28

Sastojci:

Brašno glatko, 500 g

Čvarci mljeveni, 300 g

Kvasac svježi,

2-3 dl toplog mlijeka + žlica šećera

1 Jaje

Puna žličica soli

Žlica šećera

Žumanjak za premazivanje

Kim, sezam ili krupna sol za posipanje


Priprema:

Kvasac udrobite u mlako mlijeko i dodajte žlicu šećera i malo brašna pa pričekajte da naraste. U velikoj posudi pomiješajte brašno, jaje, ostatak šećera i sol pa dodajte uzdignuti kvasac. Zamijesite mekano tijesto. Prekrijte krpom i pustite da raste barem 45 min na toplom. Tada premijesite i razvaljajte po pobrašnjenoj podlozi na debljinu od oko 8 mm.

Smjesu samljevenih čvaraka začinite po želji (sol, papar, malo ljute paprike). Po polovici tijesta prstima rasporedite pastu od čvaraka. Preklopite pa razvaljajte opet na 8 mm,svaki put preklapajući kao kod lisnatog tijesta. Taj postupak ponovite 4 - 5 puta. Ostavite da tijesto odmori 20 min. Čašom režite krugove i slažite ih na lim obložen masnim papirom. Premažite žumanjkom i pospite zrncima kima. Pecite oko 15 minuta na 180 C.


Satrica


Sastojci:

Mladi luk, 10 dag

Kravlji sir, 40 dag

Kiselo vrhnje, 1 dl

Peršin

Sol i papar


Priprema:

Oprati mladi luk. Zgnječiti sir. Oprati peršin.

Narezati luk na kolutiće skupa sa zelenim perima, posoliti, dodati sir i vrhnje tedobro izmiješati. Ukrasiti peršinovim listićima i popapriti prstohvatom papra.

Poslužiti spogačicama od čvaraka.