Sastojci:
Brašno glatko, 500 g
Čvarci mljeveni, 300 g
Kvasac svježi,
2-3 dl toplog mlijeka + žlica šećera
1 Jaje
Puna žličica soli
Žlica šećera
Žumanjak za premazivanje
Kim, sezam ili krupna sol za posipanje
Priprema:
Kvasac udrobite u mlako mlijeko i dodajte žlicu šećera i malo brašna pa pričekajte da naraste. U velikoj posudi pomiješajte brašno, jaje, ostatak šećera i sol pa dodajte uzdignuti kvasac. Zamijesite mekano tijesto. Prekrijte krpom i pustite da raste barem 45 min na toplom. Tada premijesite i razvaljajte po pobrašnjenoj podlozi na debljinu od oko 8 mm.
Smjesu samljevenih čvaraka začinite po želji (sol, papar, malo ljute paprike). Po polovici tijesta prstima rasporedite pastu od čvaraka. Preklopite pa razvaljajte opet na 8 mm,svaki put preklapajući kao kod lisnatog tijesta. Taj postupak ponovite 4 - 5 puta. Ostavite da tijesto odmori 20 min. Čašom režite krugove i slažite ih na lim obložen masnim papirom. Premažite žumanjkom i pospite zrncima kima. Pecite oko 15 minuta na 180 C.
Satrica
Sastojci:
Mladi luk, 10 dag
Kravlji sir, 40 dag
Kiselo vrhnje, 1 dl
Peršin
Sol i papar
Priprema:
Oprati mladi luk. Zgnječiti sir. Oprati peršin.
Narezati luk na kolutiće skupa sa zelenim perima, posoliti, dodati sir i vrhnje tedobro izmiješati. Ukrasiti peršinovim listićima i popapriti prstohvatom papra.
Poslužiti spogačicama od čvaraka.