Ostalo

Punjeni pureći batak i zabatak s kestenom, rosti krumpir i kokice od heljde

Prema receptu Tomislava Špičeka

RTL.hr
22.12.2021 12:00

Sastojci:

Otkošteni pureći batak i zabatak

200 g kestena (blanširanih)

150 g sušenih marelica

3 kom peciva (suhe žemlje)

2-3 glavice crvenog luka

100 g heljde

1 kg krumpira

2 kom jaja

100 ml konjaka

125 g maslaca

100 ml soja umaka

svježa kadulja

mlijeko

ulje

sol

papar

gustin

Priprema:

Žemlje namrviti i omekšati s mlijekom. Otopiti maslac, na njemu popirjati luk, dodati narezane marelice te nasjeckane kestene, dodati soje i konjaka, začiniti po želji.Izravnati otkošteni batak i zabatak, nauljiti ga i posoliti pa napuniti sa smjesom od kestena, marelica i suhih žemlji. Dodati kadulju, začiniti dodatno po želji i zarolati meso te ga staviti u pećnicu. Krumpir u kori skuhati do pola, oguliti ga pa naribati, zatim dodati jaja i začine, oblikovati u polpetice i zapržiti na ulju da iznutra bude mekano, a izvana hrskavo. Zagrijati ulje, dodati heljdu i pričekati da 'puknu' kokice od heljde, potom ih izvaditi na salvetu da upije ulje, posloliti i poslužiti kao dekoraciju na jelu uz pureću roladu i rosti krumpir. Od kosti puretine napraviti umak -zapeći kosti na ulju, dodati vode i začina, procijediti dobiveni umak, dodati maslaca i zgusnuti pa poslužiti uz meso.