Ostalo

Španske tice uz pire krumpir s jabukama

Prema receptu Duške Zaninović iz tima Šibenski guložni bonkulovići

RTL.hr
23.12.2021 08:00

sastojci:

2 kom. telećih ili junećih odrezaka
10 dag pancete
2 šnite pršuta
1 vezica peršina
4 suhe šljive
2 dl pasate
2 glavice luka
1 dl bijelog vina
1 dl prošeka
lovor
majčina dušica
muškatni oraščić
piment (jamajčanski papar)
3 krumpira
1 jabuka
2 mlada luka
2 žlice maslinova ulja
2 žile masti
2 žlice ulja

priprema:

Batom za meso istući teleće odreske, nožem zarezati moguće žilice i posoliti. Napraviti pesto od peršina, češnjaka, pancete i suhih šljiva. Na odrezak namazati pesto pa ga položiti na šnitu pršuta, zarolati meso i krajeve spojiti čačkalicama. Na tavi zagrijati mast i maslinovo ulje pa popržiti pobrašnjene 'paketiće'. Izvaditi u posudu i poklopiti da se ne hlade, a na toj masnoći popržiti luk, češnjak pa zaliti vinom i prošekom. U umak uliti pasatu i nekoliko sitno nasječenih suhih šljiva, ostale začine i vratiti meso da nastavi krčkati.

prilog:

Skuhati krumpir s pola jabuke, protisnuti, posoliti. Na masti pirjati mladi luk i dodati u pire. Drugu polovicu jabuka izrezati na kriške i pirjati na masti s malo šećera i prstohvatom soli. Pire servirati kao kuglu i po njoj složiti jabuke.