Novosti

Huawei MatePad Paper: Ovakav uređaj Tehnolovac još nije imao u svojoj emisiji, evo o čemu je riječ!

Huawei MatePad Paper je hibrid između tableta i čitača eknjiga. Kažem hibid jer iako je napravljen za čitanje eknjiga, on ima i neke prednosti koje nam daje klasični tablet...

RTL.hr
05.07.2022 17:15

Čitači za elektronske knjige postoje dosta dugo, no jako je malo proizvođača koji takav uređaj imaju u ponudi. Razloga je nekoliko, no po mom mišljenju činjenica da je e-book čitač dosta ograničen uređaj na kojem možemo samo čitati knjige najveći je nedostatak i ograničavajući faktor da tih uređaja nema baš previše. Ljubitelji knjiga kod nas se nekako više odlučuju na klasične tablete, pa čak i na veće modele pametnih telefona. No ovaj uređaj bi mogao napraviti promjenu u tom segmentu.

Za našu regiju MatePad Paper predstavljen je prošli tjedan u Istanbulu, gdje je Huawei predstavio mnoštvo novih i zanimljivih uređaja. Bio sam na predstavljanju i, moram priznati, bilo je spektakularno. Cijeli show je bio zanimljiv a imao sam i priliku među prvima vidjeti i na kratko isprobati uređaje koji su predstavljeni. Od mnogih uređaja koji su predstavljeni, nama je na test stigao po meni najzanimljiviji novitet MatePad Paper.

Huawei MatePad Paper

U paketu se nalazi uređaj, pripadajuća M pencil olovka, strujni adapter, usb-c na usb-a podatkovni kabel, rezervni vrhovi za M pencil olovku i upute za korištenje.

MatePad paper krasi minimalistički elegantni dizajn. Cover je isto crne boje, ima magnetske prihvate tako da MatePad paper stalno drži na mjestu i štiti od potencijalnih oštećenja.

No krenimo sa specifikacijama. MatePad Paper teži samo 360g, što znači da je iznimno lagan i ne umara prilikom dužeg korištenja, tj. držanja u rukama.

Dimenzije su za tu težinu, ili bolje reći lakoću, dosta velike. Dijagonala zaslona je 10.3in, što je poprilična veličina za e-čitač. No u ovom slučaju, to je super stvar jer veći zaslon znači i preglednije i lakše čitanje.

Zaslon je E Ink tehnologije s rezolucijom od 1872x1404px. Pregledan je u svim uvjetima, što i je prednost takvih zaslona. Mana je to što su E ink zasloni monokromatski, tj. nemaju boju... osim raznih nijansi sive.

Huawei MatePad Paper

Procesor u MatePad Paperu je Huaweijev Kirin 820E, memorija za pohranu podataka ima 64GB, a radna memorija 4GB. Tih 64GB nisu proširivi, no kako e-knjige zauzimaju jako malo memorije, to je sasvim dovoljna količina za veliku kolekciju raznih knjiga. Baterija ima kapacitet od 3625mAh, i očekivano, traje poprilično dugo. Ja nisam uspio provjeriti koliko dugo, jer MatePad Paper imam na testu tjedan dana, uređaj nije došao sa punom baterijom a ostalo je još dvadesetak posto. U Huaweiju kažu da je prosječno trajanje oko dva tjedna, a s modom uštede do 28 dana... mogu reći, vrlo, vrlo dobro.

Vratiti ću se na memoriju, jer dio od 64GB zauzima i operativni sistem, Huaweijev Harmony OS 2. Taj operativni sistem daje zanmljivu sinergiju gdje ovaj uređaj možemo koristiti kao klasični tablet ili kako e-čitač.

Huawei MatePad Paper

Na MatePad Paperu možemo pregledavati mailove, surfati internetom, imamo kalendar, kalkulator pa čak i snimač tona... jer na ovom uređaju smješteni su i zvučnici i mikrofon. Iznimno praktično za snimanje nekog predavanja dok u isto vrijeme pišemo bilješke. A bilješke se mogu pisati s pripadajućom M pencil olovkom koja je spojena preko Bluetooth veze, a puni se pripajanjem na bok gdje ju na mjestu drže magneti.

Zanimljiv dodatak je i prepozavanje rukopisa, no kako je moj rukopis, hm, u najmanju ruku nečitljiv bilo kome osim mene, tako ni Huawei ne možda dešifrirati što ja pišem... Za one sa normalnim rukopisom, odličan dodatak jer ponekad je korisno prebaciti pisani tekst u štampana slova koja možemo kopirati i dalje koristiti.

Na vrhu se nalazi i čitač otiska prsta, na desnoj strani su tipke za kontrolu glasnoće, i to su dva detalja koji izgledom asociraju na klasični tablet. Ono po čemu je jako primjetna razlika od tableta i e-čitača je način na koji reagira zaslon. Kako je E Ink tehnologija odlična za tekst i eknjige, tako ima i vidljiv nedostatak. To je odaziv zaslona. Jer hardverdski, MatePad Paper je vrlo moćan uređaj, no zaslon sa E Ink tehnologijom ima svoja ograničenja tako da je pisanje, tipkanje i navigacija po zaslonu primjetno spora. Mana je i to što je zaslon monokromatski pa se pregledavanje sadržaja koji nije eknjiga čini neobičnim, jer smo navikli da je sve u boji...

Huawei MatePad Paper

No kako je ovo hibrid između tableta i e-čitača, moja ocjena je odličan! Mogućnost čitanja knjiga, pisanja teksta, snimanja i reproduciranja zvuka, surfanje internetom te slanje i primanje mailova, to sve u jednom uređaju kojemu baterija traje poprilično dugo, meni daje zaključak da MatePad Paper zaslužuje odličnu ocjenu u mom dnevniku.

S tom zaključnom ocjenom, došli smo do kraja današnje epizode Tehnolovca. Kraj je to Tehnolovca za ovaj dio godine, sada nam nastupa ljetna stanka, ja vam želim lijepe i ugodne praznike i vidimo se najesen u novim epizodama!