Novosti

Maja Oštro Flis za RTL.hr uoči odlaska na krunidbu kralja Charlesa III.: 'Svi mi smo na neki način...

RTL-ova reporterka i novinarka Maja Oštro Flis u Londonu će biti u petak, a u subotu u specijalnom izdanju RTL-a Danas od 16 sati, uz stručne komentatore, ne propustite taj svečani događaj

RTL.hr
04.05.2023 08:00

Dugoiščekivana krunidba kralja Charlesa III. dogodit će se ove subote, 6. svibnja. Kraljevsko izdanje RTL-a Danas od 16 sati vodit će Ana Brdarić Boljat , a uređivati Josip Antolić . U studiju će voditeljica ugostiti stručne komentatore - povjesničara Tvrtka Jakovinu i legendarnu novinarku Mirjanu Rakić , a ispred Westminsterske opatije će se uživo javljati reporterka Maja Oštro Flis . RTL-ovoj novinarki ovo je četvrti put da će uživo izvještavati o prijelomnim trenucima britanske kraljevske monarhije, a u intervjuu za RTL.hr ispričala je svoje dojmove uoči odlaska u London.

Već imate mnogo iskustva u praćenju kraljevske obitelji, veseli li vas krunidba?

Veseli me, da. Povijesni je to događaj, sigurno će biti uzbudljivo, ali i izazovno biti dijelom svega toga. Čeka nas u Londonu sljedećih nekoliko dana puno posla.

Od čak tri događaja o kraljevskoj obitelji koja ste pratili uživo u Londonu, koji vam je ostao u najljepšem sjećanju i zašto?

Pa svaki mi je bio poseban na svoj način, možda mi je vjenčanje Meghan i Harryja bilo najupečatljivije, jer je bila bajkovita ljubavna priča, prekrasno vjenčanje, a povrh svega još se sve odvijalo u čarobnom Windsoru, gradiću nadomak Londona. Zabavno je bilo pratiti i jubilej Kraljice Elizabete, biti dijelom tog veselja, slavlja. Bio je i organiziran veliki koncert na kojem su nastupili grupa Queen, Alicia Keys, Rod Stewart, pa mi je drago da sam ta glazbena imena imala priliku čuti uživo.

Maja Oštro Flis

Pratili ste i kraljičin posljednji ispraćaj, kako vam je bilo tada?

Zanimljivo mi je bilo čuti dojmove Britanaca koji su gajili posebnu vrstu poštovanja prema Kraljici. S obzirom na to da je ona stalno bila prisutna u njihovim životima, cijela nacija je tugovala - jer je 70 godina na neki način bila prisutna u njihovim životima, svi su imali posebnu vrstu poštovanja. Sam ispraćaj je ceremonijalno bio iznimno dojmljiv, stvarno jest.

Britanci su većinski fascinirani kraljevskom obitelji, dobije li se takav dojam i uživo?

Kraljevska obitelj za njih predstavlja tradiciju, koja se prenosi s generacije na generaciju i odnos prema tome se ne propituje. Iako, evo otkad je Charles postao kraljem, održano je nekoliko prosvjeda... Čini mi se da prema najnovijim istraživanjem, iz travnja - i dalje više od 60 posto Britanaca podržava monarhiju, tako da je fascinacija kraljevskom obitelji i dalje prisutna.

Pročitajte još
Povijesna krunidba kralja Charlesa III. na RTL-u: Kraljevsko izdanje RTL-a Danas uživo pred...

Kakvih sve uspomena imate s tih događanja?

Puno gužve, čekanja, strpljenja, moljakanja policajaca da nas puste s jedne strane ulice na drugu. Kaos, uzbuđenje, poštovanje – i shvaćanje da svi mi koji smo tamo smo na neki način dijelom njihove povijesti. Nikad ne ostanem ravnodušna, to je sigurno.

U London idete poslovno, no imate li koji trenutak i za razgledavanje? Koja vam je omiljena 'stanica' u tom gradu?

Ovaj put mislim da nećemo stići nešto razgledati, ali inače - nakon svih javljanja, uvijek odemo pogledati neku znamenitost, pojesti večeru u nekom cool restoranu, ili posjetiti pub kojeg su nam preporučili prijatelji, kolege. Soho mi je super četvrt, prepuna mladih ljudi, brojnih kultura, dobre zabave. Britanski muzej - jedan od najpoznatijih svjetskih muzeja, također je poseban doživljaj. London puno toga nudi, ovo mi je peti posjet britanskom glavnom gradu, a nisam još ni pola toga vidjela.


Povijesna krunidba kralja Charlesa III.održati će se 6. svibnja 2023. godine, a možete ju pratiti od 16 sati u specijalnom izdanju RTL-a Danas. Emisiju možete pratiti i na PLAYU .