Novosti

Najnoviji pametni sat kineskog giganta - evo što RTL-ov Tehnolovac kaže o ovom gadgetu

Voditelj Tomislav u još jednoj epizodi 'Tehnolovca' recenzirao je pametni sat

RTL.hr
05.05.2023 09:45

U novoj epizodi tehnologijom inspirirane emisije 'Tehnolovac' , voditelj Tomislav donosi recenziju jednog vrhunskog pametnog dodatka. Na test je stigao Huawei Watch Ultimate, najnoviji pametni sat kineskog giganta.

Pametni satovi služe za više stvari. Nekima za praćenje zdravlja, nekima za sportske aktivnosti a nekima za primanje obavijesti sa pametnog telefona. No postoje i oni malo drugačiji korisnici, oni koje možemo nazvati super-korisnici. Oni su mali dio korisnika koji pametni sat koristi za specifične, čak možemo reći, ekstremne aktivnosti. Watch Ultimate je pametni sat namijenjen... i za njih.

"Poznato nam je da Huawei ima jako dobre pametne satove. Baterija na njihovim satovima ima zavidno trajanje, korištenje je jednostavno i intuitivno a dizajn bezvremenski i nenametljiv. No ima jedan aspekt u kojem još nisu u potpunosti uspjeli. To je dojam ultra premium sata kakav imaju neki poznati klasični ručni satovi. Sa Watch Ultimateom, Huawei želi napraviti upravo to, ostaviti trag koji će biti primjećen", rekao je voditelj.

63524D11 (1).jpg

Ultimate ima neke karakteristike koje ga čine idealnim pametnim satom za ekstremne aktivnosti...

"Ova varijanta modela koji mi imamo na testu nosi naziv Expedition Black, postoji i verzija Voyage Blue koja ima metalni remen i plavu keramičku krunicu. Oba modela imaju kućište od tekućeg metala baziranog na cirkoniju. Metalu čiji je simbol u periodnom sustavu elemenata Zr. Navodno je cirkonij jako specijalan metal koji se koristi za izradu vrhunskih satova i u nekom segmentu avioindustrije. No kako ja nisam veliki poznavatelj metala, vjerovati ću na riječ da je Watch Ultimate napravljen od jednog jako kvalitetnog metala koji ima odličnu izržljivost. Svakako mi tako djeluje kada pogledam sat izbliza", dodao je.

Na pametnom satu ono što korisnik vidi je zaslon. U ovom slučaju, 1 i pol inchni AMOLED zaslon ima rezoluciju od 466x466px sa varijabilnim osvježenjem radi očuvanja trajanja baterije. Zaslon ima i ojačanje od safirnog stakla tako da kvaliteta i izdržljivost zaslona prati izdržljivost i kvalitetu kućišta.

63524D11.jpg

"Izdržljivost je jedna od glavnih karakteristika ovog sata. Napravljen je da izdrži pritisak vode do dubine od čak 100 metara. Ja nisam ronioc i to nisam testirao, tako da ćemo za tu stavku ostati pri onome što proizvođač tvrdi. Ima tu raznih modova za ronjenje sa kojekakvim podacima koje ja uistinu ne razumijem tako da ćemo taj dio preskočiti, a oni koji vole ronjenje, bilo na dah ili s bocama, vjerujem da bi cijenili ovu mogućnost koju daje Watch Ultimate", rekao je.

Kao što je za očekivati, ovaj sat ima mnoštvo opcija za praćenje aktivnosti pa čak i za vođene vježbe ako nam je potrebna pomoć pri poboljšanju kondicije. Jedna od novosti je i dedicirana tipka za takozvani expedicijski mod. Ta tipka smještena je na lijevoj strani sata i jednostavnim pritiskom na nju pokrećemo taj posebni mod. Što nam on donosi? Pa možemo reći da je taj mod namijenjen pustolovima i onima koji vole svoje vrijeme provoditi na otvorenim prostorima. Pustolovima i istraživačima. Podaci koje taj mod daje sadrže razne korisne informacije, a jako pametna stvar je što na dodir tipke boja na zaslonu prelazi u noćni mod koji ne umara oči i štedi bateriju.

"Naravno, da bi taj mod bio točan i pouzdan, potrebna je iznimna točnost sa trenutnim lociranjem. Tu nastupa jaka povezivost Ultimatea s čak 5 glavnih lokacijskih satelitskih sistema koji preciznost pametnog sata diže na jednu veću razinu. Ta preciznost uz iznimnu izdržljivost ovaj sat čini idealnim za one kojima funkcije i karakteristike običnog pametnog sata nisu dovoljne", rekao je Tomislav.

Kada je riječ o razlozima za nošenje pametnog sata, neizbježno je spomenuti funkcije za praćenje zdravlja. Watch Ultimate je tu pokrio gotovo sve, od praćenja kvalitete sna, broja otkucaja srca, razine stresa, analizu zasićenosti krvi kisikom imamo i mjerenje EKGa te mjerenje krutosti arterijskih žila. Onima kojima to treba, ti zdravstveni podaci su doslovno na zapešću.

Pametni sat nebi bio previše pametan kada nebi imao povezivost s pametnim telefonom. Razlog tomu je što ovaj model nema eSIM opciju niti WiFi opciju. Podaci koje skida s interneta isključivo se dobivaju preko Huawei Health aplikacije na pametnom telefonu. Aplikaciju je potrebno skinuti očitavnjem QR koda koji se na zaslonu pojavi prilikom inicijalnog podešavanja sata. Harmony operativni sustav koji je u ovom satu ima odličan sistem za očuvanje baterije. To nije ništa neobično za Huawei pametni sat, ali trajanje baterije od tjedan dana je stvarno odličan rezultat s obzirom na sve sustave koji u ovom satu rade. A sa nekim malim podešavanjima trajenje baterije može biti do dva tjedna.

Na satu se možemo i javiti na poziv... ako nam nije neobično razgovarati na zapešće ruke.

Dimenzije sata su kako sam na početu rekao, dosta velike. Promjer od 48mm Watch Ultimate svrstava u veće modele, no svoje dimenzije krije jako efikasno. S elegantnim dizajnom, ovaj sat kada je na ruci djeluje vrlo profinjeno i... ultimativno,

"Jedina zamjerka koju sam našao je maleni leg, odnosno zadrška od par sekundi od trenutka kada nam notifikacija dođe na telefon do trenutka kada ju dobijemo na sat. Realno, to baš i nije zamjerka... ali kada je sve dobro, onda tražimo najsitnije detalje, koliko god oni bili zanemarivi", zaključio je.


Emisiju 'Tehnolovac' pratite u jutarnjem terminu na RTL Kockici, a propuštene epizode možete pogledati na PLAYU .