Novosti

NOVA ERA s kraljem Charlesom III.: Tko je čovjek koji je najduže čekao na prijestolje?

Charles III. postao je kralj Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske 8. rujna 2022. smrću svoje majke kraljice Elizabete II. On je najstarije dijete Elizabete II. i princa Philipa, vojvode od Edinburgha. Iako je njegova majka bila najdugovječniji britanski monarh, Charles drži rekord kao britanski monarh koji je najduže vladao. Imao je 73 godine kada je stupio na prijestolje

RTL.hr
05.05.2023 14:00

Nakon privatnog školovanja u Buckinghamskoj palači te u Londonu, Hampshireu i Škotskoj, Charles je 1967. upisao Trinity College u Cambridgeu. Ondje je 1971. stekao diplomu prvostupnika, prvu koju je ikad stekao nasljednik britanske krune. Također je proveo semestar na Sveučilišnom koledžu Walesa, Aberystwyth, učeći velški u pripremama za svoju investituru princa od Walesa 1. srpnja 1969. u dvorcu Caernarvon. Potom je pohađao Royal Air Force College (postavši odličan letač) i Royal Naval College, Dartmouth, a od 1971. do 1976. bio je na dužnosti u Kraljevskoj mornarici. Kasnije je postao otvoreni kritičar moderne arhitekture. Izrazio je svoje poglede na tu temu u viziji Britanije (1989). Godine 1992. osnovao je Institut za arhitekturu princa od Walesa, koji se kasnije razvio u BRE Trust, organizaciju koja se bavi projektima urbane regeneracije i razvoja.

Charles III

Charles se 29. srpnja 1981. oženio lady Dianom Frances Spencer , kćeri 8. grofa Spencera. Kraljevsko vjenčanje bilo je globalni medijski događaj, koji se prenosio uživo na televiziji i pratile su ga stotine milijuna ljudi; nakon ceremonije ponijela je titulu princeze od Walesa. Prvo dijete para, princ William od Walesa , svojim je rođenjem (21. lipnja 1982.) postao drugi u liniji nasljeđivanja prijestolja. Njihovo drugo dijete, princ Henry Charles Albert David (poznat kao Harry) , rođen je 15. rujna 1984. godine.

princeza Diana

Charlesov brak s Dianom postupno je postajao zategnut usred intenzivnog nadzora tabloida i glasina o nevjeri. Uskoro nakon tog, objavljeno je da su se Charles i Diana odlučili rastati, ali da će nastaviti ispunjavati svoje javne dužnosti i dijeliti odgovornost za odgoj svojih sinova. Par se razveo 28. kolovoza 1996. Godinu dana kasnije Diana je preminula u prometnoj nesreći , a osjećaji prema njoj, jači čak i u smrti nego za života, ugrozili su tradicionalni oblik monarhije kakav je Charles predstavljao. Kasnije je uložio mnogo truda u modernizaciju svoje javne slike kao glavnog nasljednika. Dana 9. travnja 2005. oženio se Camillom Parker Bowles (rođenom 1947.), s kojom je imao dugogodišnju vezu; nakon vjenčanja Parker Bowles uzela je titulu vojvotkinje od Cornwalla.

charles III.

Tijekom 2010-ih pažnja kraljevskih promatrača na mnogo se načina preusmjerila s Charlesa na njegove sinove, čija su "kraljevska vjenčanja" visokog profila stavila njih i njihove glamurozne partnerice u središte međunarodne pozornosti. William se 2011. vjenčao s Catherine Middleton, a Harry 2018. s Meghan Markle. Došlo je do napetosti između Charlesa i Harryja kada su Harry i Meghan odlučili "odstupiti" od svojih kraljevskih dužnosti i nakon pregovora prestali biti zaposleni članovi kraljevske obitelji. Njihova odsutnost iz kraljevskih poslova, a kasnije i odsutnost princa Andrewa, samo je dodatno opteretio Charlesa, koji je sve više stajao za sve stariju Elizabeth jer je njezino zdravlje postajalo sve krhkije. Neki su promatrači čak sugerirali da je Charles zapravo postao kraljičin namjesnik. Nakon njezine smrti 8. rujna 2022. Charles je postao kralj.

Charles III i princeza Diana
Harry i William

Charles je održao svoj inauguracijski govor 9. rujna 2022. U televizijskom govoru odao je počast životu svoje majke i obećao "kroz preostalo vrijeme koje mi Bog daje, podržavat ću ustavna načela u srcu naše nacije." Osim toga, dodijelio je titulu princa od Walesa svom najstarijem sinu Williamu.

Novi kralj obišao je sastavne jedinice Ujedinjenog Kraljevstva dok su oplakivale Elizabetinu smrt. Također je sudjelovao sa svojom braćom i sestrama, sinovima i njihovim obiteljima u nizu dirljivih procesija i ceremonija u čast životu i nasljeđu kraljice. Naime, bdio je sa svojom braćom i sestrom kraj kraljičinog lijesa dok je ležao u znaku svečanosti u Westminsterskoj opatiji i prisustvovao Elizabethinoj pogrebnoj ceremoniji.

Kraljica Elizabeta II i Charles

Iznoseći svoju prvu božićnu poruku kao monarh u prosincu 2022., Charles se ponovno osvrnuo na Elizabethinu smrt i osvrnuo se na vjeru svoje majke u ljude, koristeći je kao odskočnu točku s koje će slaviti nesebične doprinose pojedinaca i institucija diljem Commonwealtha. Međutim, njegova dobrodošlica kao novog kralja bila je mješovita. Dok su dobronamjernici ponekad pozdravljali njegove javne nastupe uzvicima "Bože, čuvaj kralja", prosvjednici su ga u dva navrata krajem 2022. gađali jajima.

Krunidba kralja Charlesa.jpg

Povijesna krunidba kralja Charlesa III.održati će se 6. svibnja 2023. godine, a možete ju pratiti od 16 sati u specijalnom izdanju RTL-a Danas. Emisiju možete pratiti i na PLAYU .