Novosti

Tomislav Jelinčić punom parom priprema svoj novi dokumentarni film

Poznati RTL-ov voditelj i urednik posljednjih mjeseci intenzivno priprema snimanje dokumentarnog filma koji će se baviti temom ovisnosti o mobitelima, internetu i ekranima, prvenstveno kod djece.

RTL.hr
02.09.2022 09:00

Urednik i voditelj informativne emisije 'RTL Danas' Tomislav Jelinčić 2020. godine predstavio je svoj hvaljeni i nagrađivani dugometražni dokumentarni prvijenac 'Starac i roda' , ljubavnu priču o rodama Malenoj i Klepetanu te umirovljeniku Stjepanu koji se brinuo za njih, a sad je odlučio ponovno sjesti u redateljski stolac te pripremiti dokumentarac o vrlo aktualnoj društvenoj temi.

Tomislav Jelincic - snimanje novog dokumentarca (5).JPG

Gledam svoju djecu i njihove prijatelje, svoje prijatelje, ljude po kafićima, ekipu u vlastitom društvu čija lica najčešće svijetle u mraku i svima je jasno da s ovisnošću o mobitelima nikako ne ide na dobro. Stoga želim o tome snimiti film, osvijestiti problem i njegove dugoročne posljedice te pomoći roditeljima, a i samom sebi. Više od godinu dana istražujem, propitkujem i pripremam sve potrebno za snimanje dokumentarca o tome kako se kao roditelj i odgojitelj postaviti u ovo digitalno doba prema djetetovoj potrebi konzumiranja mobitela i danonoćnog gledanja u ekran što, priznali mi to sebi ili ne, ima ozbiljne karakteristike ovisnosti", ističe Jelinčić koji je na projektu okupio i poneka poznata filmska imena, a trenutačno je u fazi predprodukcije i vrlo je zadovoljan tempom kojim se sve odvija.

Tomislav Jelincic - snimanje novog dokumentarca (2).jpg

Intenzivno radim na scenariju i dramaturgiji priče, a uz Antitalent produkciju, ideju filma podržao je i Hrvatski audiovizualni centar. Projekt je i jedan od odabranih na ovogodišnjem 'Scenarističkom programu Krsto Papić', koji raspisuje Društvo hrvatskih filmskih redatelja, a na kojem uz mentora Nenada Puhovskog razrađujem scenarij i treatment. Uz to, s ekipom vrsnih filmskih profesionalaca; od direktora fotografije Marija Topića do producenata Danijela i Maje Pek te Nike Obučina, već smo odradili neka probna snimanja od Zagreba i Rovinja do Raba i Krka. Zasad smo iznimno zadovoljni u kojem se smjeru projekt kreće, no tek smo na početku i ne očekujemo nimalo lagan put pred nama", priznaje Tomislav koji će, kako kaže, u svoj novi dokumentarni film uključiti i svoju obitelj, učenike i profesore hrvatskih gimnazija, Domagoja Jakopovića Ribafisha, njemačkog neuropsihijatra i autora svjetskog bestselera 'Digitalna demencija' Manfreda Spitzera, razne stručnjake Instituta za istraživanje mozga i Dnevne bolnice za odvikavanje od interneta i videoigara te mnoge druge.

Tomislav Jelincic - snimanje novog dokumentarca (3).jpg

Neće to biti film PROTIV mobitela i ekrana, ali će biti ZA zdravlje nas i naše djece", zaključuje Jelinčić.