Play ponuda
Play ponuda
za istinske fanove

12 stvari koje su vam sigurno promakle dok ste gledali 'Jurski park'

Donosimo vam zanimljive činjenice o jednom od najpopularnijih filmova prošlog stoljeća

Image
RTL.hr/ 8.5.2022. u 12:00
Play ponuda

1. Dr. Alan Grant (Sam Neill) i dr. Ellie Sattler (Laura Dern) na zidu u ordinaciji imaju natpis: "Nijednu životinju ne puštati bez potpuno ispunjenih papira". To je poprilično čudno, jer su oni paleontolozi i proučavaju izumrle životinje. 

2. Dr. Grant nije mogao pronaći kostur velociraptora u Montani, jer su ostaci dinosaura roda velociraptor pronađeni u Aziji.

https://i.imgur.com/bSlHDdB.jpg

3. Međutim, dinosauri koji se pojavljuju u filmu zapravo su sličniji dinosaurima roda deinonikus i ti su uistinu pronađeni u Sjevernoj Americi, no scenarist Michael Crichton odabrao je naziv velociraptor, jer mu je to ime dramatičnije zvučalo od deinonikus.

4. T. rex je živio prije 68 do 66 milijuna godina, dok je velociraptor živio puno ranije, između 75 i 71 milijuna godina. Dakle, gotovo je nemoguće da su se ikada susreli.

5. Grantov sigurnosni pojas u helikopteru nagovještaj je misterija reprodukcije. U helikopteru jedino Grant ne može normalno vezati sigurnosni pojas, jer ima dva „ženska“ kraja, no njegovo brzo pronalaženje rješenja nagovještaj je kako će brzo riješiti i misterij reprodukcije na otoku gdje su sve jedinke dinosaura ženke.

6. U filmu je poveznica sa Spielbergovim hitom 'Ralje', naime Dennis Nedy (Wayne Knight) na jednom od svojih monitora između važnih grafikona ima i otvoren prozor na kojem se vide scene iz tog filma. 

7. T. rexa iz 'Jurskog parka' moći ćete vidjeti na kraju 'Jurskog svijeta'. Jasno će se vidjeti njegovi ožiljci rana koje mu je zadao velociraptor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda

8. Većina scena iz filma 'Jurski park' snimljena je na havajskom otoku Kauai, na istom otoku su snimane i scene za filmove 'Pirati s Kariba: Nepoznate plime' i 'Avatar'.

9. Poznata scena u kojoj je T. rex jede kozu zapravo je snimljen u studiju. U jednom kadru, na trenutak se nazire prskalica za umjetnu kišu.

10. Tijekom scena bijega od raptora, svjetlo na grilu reflektira se na dinosaura i pokazuje A, G, C i T, tj. bazu DNK lanca.

https://i.insider.com/5efe0995aee6a811db685a3d?width=1000&format=jpeg&auto=webp

11.  Kada se ime Stevena Spielberga pojavi na popisu na kraju filma, skladatelj John Williams je u tom trenutku završnoj kompoziciji dodao najpoznatijih pet tonova iz Spielbergova još jednog uspješnog filma 'Bliski susreti treće vrste' iz 1977.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda

Upravo se čita

Image
ISKRENO O SVEMU

Azelma za RTL.hr o tome da se razočarala u Dragu: 'Njegove se izjave kose s onime što je u kući'

12. Majstor zvuka Gary Rydstrom osvojio je za 'Jurski park' dva Oscara. Glas dinosaura slagao je od raznih i potpuno različitih životinja, npr. neka od T. Rexovih glasanja su zapravo snimljeni zvukovi njegovog malog Jack Russell terijera.

Fantastičan avanturistički film Stevena Spielberga 'Jurski park 2' gledajte večeras u 22 sata na RTL-u. 

Image

Jurski park 2

igrani film, avanturistički/ ZF
SAD - 1999
Nedjelja, 18. lipnja u 22.40 sati
Gledaj na
Play ponuda

Više s weba

Pročitajte još

Image
Osvojili 71.214 kuna

Marija i Mario nakon pobjede u 'Superparu': 'Treba doza inteligencije da bi ljudi razumjeli što se tu događa...'

Play ponuda

Više s weba