Novosti

Ako pazimo na prehranu, a ipak nam se jede nešto slatko, što pojesti? Stručnjakinja kaže - može i sladoled!

Dr.sc. Martina Linarić, dipl.ing., nutricionistica, koja pomaže kandidatima nove sezone 'Života na vagi', odgovara na vječno pitanje, što slatko pojesti, a da nije jabuka...

RTL TV
22.08.2019 14:13

Uvijek postoje zdravije varijante slastica koje si možemo pripremiti i koje sam sada i kandidate podučila pripremati. S njima ćemo se dovoljno zasladiti, nahraniti naše okusne pupoljke, zadovoljiti potrebu za slatkim a konzumirati znatno manje šećera nego bi to bilo putem jednog kolača. Pa za primjer možemo uzeti sladoled od banane i avocada i usporediti ga sa štrudlom od malina i vanilije.


Sladoled

Porcijom sladoleda od banane i avokada ćemo unijeti 3,8 g fruktoze, dok ćemo s jednom štrudlom unijeti čak 16,3 g šećera (ukupnih) a da ne govorimo o ''zločestim masnočama'' koje će nas također zateći konzumacijom štrudle.


Kolač

Ili ćemo pak pripremiti zdravi kolač/desert kao primjerice kolač od mrkve koji nam nerijetko predstavlja izvrstan međuobrok nakon napornih treninga ili hranjivu užinu koju kandidati nose sa sobom na razne izazove na terenu.

U kući se nerijetko spremaju i energetske pločice bazirane na sjemenkama,suhiom voću te orašastim plodovima, kao i hladni desert – ledene jogurt pločice s konadićima svježeg voća.


Treba samo malo mašte

Zdrav, a ukusan slatki obrok nije teško pripremiti samo treba imati malo mašte, koje nama ne nedostaje te su jelovnici kandidata zaista zanimljivi, bogati, svaki tjedan drugačiji, jer sam mišljenja da prehrana treba biti zadovoljstvo, poticaj, pa i utjeha, posebice sada u ovom periodu života kada je to kandidatima najpotrebnije! .

Ali i svima drugima kada žele izgubiti pokoji kilogram viška i dovesti sebe i svoj organizam u zavidnu formu.


O nutricionistici:

Dr.sc. Martina Linarić, dipl.ing., nutricionist,kroz edukaciju i rad, nakon završenog diplomskog studija na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu te poslijediplomskog doktorskog studija na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije, stekla je širok spektar teorijskogi praktičnog iskustva kroz sve segmente i područja važna za poznavanje pravilne prehrane, fiziologije čovjeka i svih segmenata koji su pritom od vitalnogznačaja za poznavanje čovjekovaorganizma i djelovanja hrane na njega.S obziromna to da je kod pacijenata jedan od najčešćih uzroka razvoja bolesti, a kasnije i incidentnog ishoda, bila povećana tjelesna težina, nerijetko i pretilost, područje poremećaja prehrane u koje ubrajamo i pretilost, postalo je moj najveći profesionalni interes, kome sam potom posvetila i najveću pozornost tijekom svog rada i djelovanja te daljnjeg usavršavanja.

A tko su novi kandidati četvrte sezone 'Život na vagi', doznajte već ove jeseni!