Novosti

Andrija Jarak sasvim osobno: 'Sjećam se prvog javljanja uživo - umro sam od straha, imao sam tremu i...

O njegovom profesionalnom liku i djelu gledatelji jako puno toga znaju, a sad je pred kamerama RTL.hr-a otkrio sve ono što se pred kamerama ne vidi!

RTL.hr - Ena Atlija
11.02.2022 19:00
Pročitajte još
Zlatni Studio 2022. godine: Apsolutni trijumf RTL-a - naša lica i projekti osvojili su nagrade u tri...

Andrija Jarak svoju karijeru započeo je 1994. godine, a iza njega je danas 28 godina iznimne karijere, nebrojeno prijeđenih kilometara, terena i javljanja uživo, a kako mediji vole često opisivati ovo legendarno lice, Jarak je i sinonim za objektivno, vjerodostojno i stručno izvještavanje, ali i profesionalnost bez obzira na težinu teme i situacije o kojoj govori.

O njegovom profesionalnom liku i djelu gledatelji jako puno toga znaju, a sad je pred kamerama RTL.hr-a otkrio i neke detalje koje znaju samo oni koji su s njim iza kamere. Osim toga otkrio je i što radi kad ne radi, za koji nogometni klub navija, ali i ide li u teretanu.

'Svaki teren je specifičan'

Na prvo, neizbježno pitanje, postoji li neki teren iz dugogodišnje karijere koji bi istaknuo, Jarak kao iz otvoreno govori: "Svaki je specifičan na svoj način, ali izdvojio bih kornatsku tragediju, potragu za Antonijom Bilić, obljetnica Vukovara, Knina i tako... Bilo je puno terena, haški sud, prosvjedi u Sarajevu, nemoguće ih je nabrojati, ali svaki je specifičan na svoj način", kaže Jarak.

Dobitnik ovogodišnjeg Zlatnog studija za najboljeg TV novinara otkriva i koliko je važan odnos s kamermanom odnosnom snimateljem s kojim radi. "Ja bih rekao da je presudan zato što je reporter bez snimatelja ništa kao što je i snimatelj bez reportera ništa jer je to simbioza. Možeš biti najbolji na svjetu jer ako ti snimatelj nije snimio presudan kadar nemaš ništa. S druge strane isto tako ako snimatelj ne zna ili ne može, nije zainteresiran, to ne možeš raditi sam. Možeš biti 'one man show', ali to kratko traje", objašnjava.

Mojmira Pastorčić, Andrija Jarak, Zoran Šprajc, Zlatni studio

Prvi live teren odradio 1996. godine

Andrija se prisjetio i svog prvog terena kojeg još uvijek prilično živo pamti. "Sjećam se, bio je požar na Korčuli 1996. godine, umro sam od straha, imao sam tremu i mislim da sam izgubio tri kg od preznojavanja prije livea!"

Andrija je iskreno odgovorio i na pitanje koje se nameće svim reporterima - je li teško suspregnuti emocije prilikom javljanja uživo kad je neki teški događaj u pitanju. "Apsolutno je teško jer nisi robot nego si živo biće i kad pratiš neku temu dugo onda tu temu jako proživljavaš unutra i na tebi je samo da to sakriješ", objašnjava. Otkriva i koji mu je bio najduži teren u karijeri.

"Najduže sam bio na terenu kad je bila potraga za Antonijom Bilić, to sam bio preko mjesec dana na terenu", prepričava.

Kako je svoju novinarsku karijeru počeo prije gotovo 30 godina, iskusni novinar i reporter otkriva je li imao uzora. "Nikad nisam imao nekog uzora, uvijek sam gradio svoj put i svoj stil. Naravno da sam gledao što rade starije kolege jer u ovom poslu je sve već davno izmišljeno, topla voda je ovdje davno već postojala tako da nikad nisam fiksno bio vezan za nekog, ali sam, naravno, gledao kako to drugi rade, ali I gradio sam svoj put."

Andrija Jarak

A kako izgleda jedan njegov radni dan?

"Izgleda na način da sam na telefonu cijelo vrijeme, čekam da se nešto dogodi, da me nazovu pa da znam gdje ću otići. Tako je izgledalo do sada, a od sad će izgledati malo drugačije", kaže Jarak čiji novi projekt na RTL-u nestrpljivo iščekuju brojni obožavatelji.

Iskusni reporter za RTL.hr otkriva i koji je najbolji savjet koji je dobio. "Nemoj biti bahat, poštuj sugovornike, ponašaj se svaki dan kao da ti je prvi, cijeni to što radiš i imaj respekt prema svima!"

Za prikaz nam je potreban tvoj pristanak za umetanje sadržaja s društvenih mreža i trećih pružatelja usluga.

Svi znaju kako izgleda jedan njegov radni dan pred kamerama, a što radi kad ne radi?

"Šećem psa, spavam i gledam utakmice. Volio bih da ti kažem da idem u teretanu, ali ne idem!"

Dodaje kako je veliki obožavatelj nogometa. "Pratim nogomet fanatično, frenetično i na rubu, na granici mogućeg", kaže Jarak te dodaje: Navijam za Dinamo cijeli život!"

Iako već više od dva desetljeća živi u Zagrebu, ovaj rođeni Dubrovčanin kaže kako mu je i dalje broj jedan mediteranska kuhinja, a kao iz topa otkriva koji mu je najdraži film: "Miris žene!"

Naravno, tu su i najdraži glazbenici: "Najdraži izvođač mi je Prljavo kazalište pa sto mjesta nitko, a najdraža izvođačica mi je Radojka Šverko!"

Kvaliteta je kao vlaga, uvijek nađe put'

Na pitanje kad ne bi bio novinar, što bi bio, odgovara - novinar! Još jednom dokazujući da je novinarstvo poziv, a ne posao.

Za kraj video intervjua, otkrio je i što je za njega ključ uspjeha: "Radi, budi vrijedan, uporan, marljiv, poštuj ljude oko sebe, ne budi bahat, cijeni to što radiš, vjeruj u sebe i rezultat ne može izostati jer kvaliteta je kao vlaga, uvijek nađe put!"

Cijeli intervju pogledajte u videu u nastavku!