Novosti

Autor kultnih crtića 'Scooby-Doo', Ken Spears preminuo u 83. godini

Spears je kreirao animirane likove iz crtanog filma o avanturama četiri prijatelja i psa, a preminuo je u Los Angelesu, samo tri mjeseca nakon Rubyja.

HINA
11.11.2020 13:47

U dobiod 82 godine u petak je od posljedica demencije u Los Angelesu umro Ken Spears , koautor animirane serije Scooby-Doo, na kojoj je surađivao sa svojim kreativnim partnerom, animatorom Joeom Rubyjem, piše BBC.

Spears je kreirao animirane likove iz crtanog filma o avanturama četiri prijatelja i psa, a preminuo je u Los Angelesu, samo tri mjeseca nakon Rubyja.

Originalni crtić pod nazivom Scooby-Doo, Where Are You? (Gdje si ti, Scooby-Doo?) održao se samo dvije sezone, od 1969. do 1970. godine, ali je stvorio obrazac koji je nakon toga iznjedrio 50 godina priča.

Predsjednik tvrtke Warner Bros Animation Sam Register u priopćenju je napisao: "Tvrtka Warner Bros tuguje zbog odlaska Kena Spearsa i njegovim voljenima šalje najtoplije misli. Ken je bio pravi inovator u ovoj industriji, a njegov humor i dalje oduševljava publiku. Nema zemlje u svijetu u kojoj se Scooby-Doo nije prikazivao. Mi u Warner Bros Animationu i dalje se nadahnjujemo njegovim radom i počašćeni smo što možemo nastaviti s naslijeđem njemu dragih likova."

Spears je rođen 12. ožujka 1938. u Los Angelesu, a Rubyja je upoznao dok je radio za producentsku kuću Hanna-Barbera. Zajedno su stvorili animirani film Scooby-Doo, Where Are You?, koji je prvi put prikazan na CBS-u u rujnu 1969.

Crtić prati avanture plahe i dobrohotne njemačke doge Scoobyja, koji putuje Sjedinjenim Državama, rješavajući sablasne misterije s grupom hrabrih tinejdžera - Daphne, Fredom, Velmom i Shaggyjem.

Televizija ABC je 1977. osnovala Ruby-Spears Productions, kao podružnicu Filmwaysa, studija koji je stvorio i crtane filmove 'Mister T' i 'Alvin i vjeverice'.