Novosti

Bezvremenski klasik s Richardom Burtonom i maestralnim Borisom Dvornikom!

Misija: Traži se Tito, živ ili mrtav

Press
09.10.2016 16:25

Sile osovine pokrenule su napad na partizanske snage 15. svibnja 1943. Cilj operacije Schwarz ili Pete neprijateljske ofenzive bilo je uništenje partizanskih jedinica blizu Sutjeske i konačno hvatanje Tita ( Richard Burton ), živog ili mrtvog. 127.000 kopnenih vojnika Osovine, njihova oklopna vozila i 300 zrakoplova krenulo je na 18.000 pripadnika Jugoslavenske narodnooslobodilačke vojske, u bitci koja se pokazala kao prekretnica za Jugoslaviju u Drugom svjetskom ratu.

Najskuplji film ikada snimljen u povijesti Jugoslavije, spektakularna " Sutjeska ", koji prikazuje i slavi junačku borbu daleko malobrojnijih partizana u borbi protiv okupatora, trebao je režirati veliki Veljko Bulajić nakon trijumfa s "Bitkom na Neretvi", no zbog osobnih uvjerenja ipak je odbio. Naime, iako prikazan kao herojska pobjeda partizana, Bulajić je tvrdio da se zapravo radilo o porazu, bez obzira što je Tito uspio pobjeći iz zamke, a dio partizana uspio probiti neprijateljske linije. Ostatak brigada liječnici i veliki broj ranjenika nije bio te sreće i bio je nemilosrdno smaknut pa je Bulajić ostao pri tvrdnji da umjetnost, u ovom slučaju filmska, ne bio trebala biti podređena politici te da se bez obzira na ishod bitke može snimiti veliki film.

Unatoč svemu, stavimo navijačku notu po strani, film je činjenično točan, a samo gledanje je pravi užitak. Vidjeti Ljubišu Samardžića, Batu Živojinovića, Borisa Dvornika, Ljubu Tadića i druge velikane Jugoslavenskog glumišta u naponu snage je apsolutno fantastično. Ako dodamo tome da je jedan od njavećih glumaca Hollywooda svih vremena, Richard Burton upriličio Tita, onda znate da gledate nešto doista posebno.

Na kraju recimo da je film "razvalio" na Pulskom festivalu 1973., ali je i bio zapažen na međunarodnom festivalu u Moskvi iste godine, kada je Stipe Delić odnio jednu pobjedu i bio nominiran za još jednu nagradu.

Vi ga imate priliku gledati večeras u 20 sati.