Riblje ulje se dobiva prešanjem ili zagrijavanjem jetre bakalara. Bakalar na bijelo je tradicionalno jelo koje će se zasigurno pronaći na mnogim blagdanskim stolovima ovog Badnjaka. Stoga vam donosimo SPAR-ov recept koji morate isprobati.
Bakalar na bijelo
Sastojci:
500g sušenog bakalara
kg krumpira
2 žlice maslinovog ulja
1 žlica maslaca
1 glavica češnjaka
peršin
2 dcl mlijeka
nekoliko kriški slanine
sol, papar
Priprema:
Namakati bakalar 8 sati u hladnoj vodi. Kada je riba omekšala, isjeći je na male komadiće, očistiti i odstraniti svu kožu i kosti. U lonac uliti 3 litre hladne vode, staviti ribu, posoliti i kuhati pola sata. Kada je riba kuhana, dodati krumpir i kuhati još sat i 20 minuta. Nakon toga dobro ocijediti i zgnječiti, dodati na sitno isjeckani češnjak, peršin, ulje, maslac, mlijeko te po potrebi posoliti i popapriti. Ukrasiti kriškama slanine.
Izvor: spar.hr/dobar-tek
Fotografije podliježu autorskom pravu