Ostalo

Badnjak je sve bliže, mi imamo super recept za bakalar na bijelo

Bakalar je vrlo nutritivna riba koja se koristi u prehrani, najčešće sušen ili soljen, ali od bakalara se dobiva i riblje ulje koje je vrlo bogato vitaminima A, E i D , te jodom i fosforom.

RTL.hr
23.12.2021 08:00

Riblje ulje se dobiva prešanjem ili zagrijavanjem jetre bakalara. Bakalar na bijelo je tradicionalno jelo koje će se zasigurno pronaći na mnogim blagdanskim stolovima ovog Badnjaka. Stoga vam donosimo SPAR-ov recept koji morate isprobati.

Bakalar na bijelo

Sastojci:

500g sušenog bakalara

kg krumpira

2 žlice maslinovog ulja

1 žlica maslaca

1 glavica češnjaka

peršin

2 dcl mlijeka

nekoliko kriški slanine

sol, papar

Priprema:

Namakati bakalar 8 sati u hladnoj vodi. Kada je riba omekšala, isjeći je na male komadiće, očistiti i odstraniti svu kožu i kosti. U lonac uliti 3 litre hladne vode, staviti ribu, posoliti i kuhati pola sata. Kada je riba kuhana, dodati krumpir i kuhati još sat i 20 minuta. Nakon toga dobro ocijediti i zgnječiti, dodati na sitno isjeckani češnjak, peršin, ulje, maslac, mlijeko te po potrebi posoliti i popapriti. Ukrasiti kriškama slanine.

Fotografije podliježu autorskom pravu