Ostalo

/BIOGRAFIJA/ Tomislav Špiček: Najpoznatiji zagrebački profesionalni kuhar čije je vrhunske zagorske...

Jesu li kandidati nakon sedam godina napokon shvatili kako najjednostavnije mogu osvojiti simpatičnog, ali strogog kuhara Tomislava Špičeka?

RTL.hr
09.12.2021 12:30

Tomislav Špiček najpoznatiji je zagrebački profesionalni kuhar posljednjih gotovo 30 godina. Kao sasvimmali, simpatični Tomek maštao je kako će kad odraste biti doktor ili pilot, no te je maštarije brzo odbacio i već u sedmom razredu shvatio da jedino što želi biti je kuhar. Tada je na satu domaćinstva skuhao je svoje prvo službeno jelo, šnenokle, poznate i kao paradižot ili salzburški žličnjaci. Za svoju obitelj bio je malo odvažniji pa je njima kao prvo samostalno jelo odlučio skuhati puževe, koji nisu nimalo jednostavni za pripremu.

Nakon završene osnovne škole u rodnom Jablanovcu upisao je srednju Ugostiteljsku školu u Zagrebu,smjer: kuhar. Svoju vještinu prvo je usavršavao u Esplanadi, a zatim je ubrzo postao i chef nekih od najboljih zagrebačkih restorana.

321kuhaj tomislav špiček

Dok mu je s prvim savjetima i trikovima najviše pomogao krizmani kum koji je profesionalni kuhar, ljubav prema pripremi tradicionalnih jela ponajviše mu je probudila baka Dragica, čijih se štrukli Tomislav često prisjeća i sa sjetom napominje da su to najbolji koje je ikad jeo. Njegova baka je, kao i većina žena tog doba, sva svoja jela pripremala 'iz glave' tako da je Tomislav mogao samo okvirno zapisati recept pojedinog jela i istima oduševljavati brojne posjetitelje najboljih zagrebačkih restorana te hrvatske predsjednike i mnoge sportaše i glumce. Zanimljivo je kako se njegovim štuklima oduševila i holivudska megazvijezda Angelina Jolie, a posebno je simpatično što je tražilarepete tetako pojela duplu porciju.

Špiček

Tomislav Špiček istinski je njegovatelj tradicionalne, posebno kontinentalne kuhinje, iako su njegove polpete od hobotnice u kremastom umaku s desetak trava bile jedno od najfinijih autorskih casual jela na zagrebačkoj restoranskoj sceni. Tomislav se drži pravila kako neće kuhati jela iz drugih kuhinja jer postoje još mnoga zanimljiva i ukusna hrvatska jela koja nije ni probao ni kuhao.

Tomislav Špiček

Jedno od najukusnijih jela koje je Špiček ikad probao, i opetovanopokušava dobiti isti njegov okus, je brudet koji je jeo pod borom, a skuhao mu ga je stari ribar od netom mrežom ulovljene svakojake ribe.

Suprugu Višnju, također profesionalnu kuharicu, upoznao je na početku karijere u Dvorcu Mihanović u Tuheljskim toplicama. Ubrzo su postali par, zaljubili se i vjenčali te imaju kćer Paulu i sina Ivana, koji su mu najveći kritičari, ali i savjetnici oko njegova nastupa u showu 'Tri, dva jedan – kuhaj!"

Jesu li kandidati napokon shvatili da je Tomislava Špičeka najlakše oduševiti pripremom tradicionalnih jela, gledajte od večeras u 20:45 na RTL-u u prvoj emisiji specijalne sezone popularnog showa 'Tri, dva, jedan - ho, ho, ho!'.