U Triblju, u zaleđu Crikvenice prije tri godine Filipa i njezin dečko Antun Ružolčić dobili su poticaje za samozapošljavanje i otvorili obrt ChiaCups Studio.
Filipa je u razgovoru za RTL.hr otkrila nešto više o svom životu nakon 'Tri, dva, jedan - kuhaj!', a pokazala nam je i kako je uredila svoj dom za nadolazeće blagdane!
Kako provodiš Božić i nadolazeće blagdane?
Božić svake godine tradicionalno slavim u krugu obitelji... To je taj dio godine kada se svi okupimo i pronađemo barem malo vremena u našim natrpanim rasporedima jedni za druge. Družim se sa prijateljima, pečemo keksiće, gledamo filmove, kitimo bor, planiramo gdje ćemo za Novu godinu... Jako volim i cijenim te trenutke i svake godine im se nanovo radujem.
Koje božićne dekoracije koristiš, kako voliš urediti svoj dom za blagdane?
Božić kod mene uvijek mora biti popraćen sa bogatim dekoracijma i uvijek vrijedi pravilo više je više. Jako volim dekorirati, a to mi je jednim dijelom u opisu posla. Pa sam tako ove godine već odradila našu božićnu Tajnu večeru, za koju, osim što kuham, za zadatak imam dekorirati cijeli prostor i stol za naše goste u božićnom duhu. Nekako se u zadnje vrijeme priklanjam onim tradicionalnim božićnim bojama, šumsko zelenoj i rubin crvenoj sa puno zlata.
U našem domu se u prosincu uvijek nađe jako puno lampica, svijetlećih zvijezda i mirisnih svijeća. Smatram kako je osvjeljenje jako bitno i kako upravo ono daje taj čaroban ugođaj i atmosferu, te je jako bitno potruditi se oko lampica i svjetlećih elemenata. Također volim da nam tijekom Božića dom lijepo miriše, pa tako se uvijek opskrbimo nekom finom mirisnom svijećom ili aromatičnim štapićima, da nam kuća miriše na Božić i one dane kada ne pećemo keksiće i študle.
Kako izgleda tvoja božićna dekoracija stola?
Puno borovih grana, zelenila, crvenih detalja i ukrasa, zlatnih svijećnjaka... I uvijek se tu nađu elementi iz prirode, pa se među dekoracijama na mojem blagdanskom stolu mogu pronaći češeri, šipak, jabuke, orasi... Upravo su mi ti jednostavni, jeftininiji i nepretenciozni detalji najdraži i naljepši.
Koja je tvoja preporuka za naše čitatelje, kako da ukrase svoje domove i stolove?
Neka ne štede ni u čemu... Ovo je razdoblje kada nam nitko neće zamjeriti i pomalo kiča i pretjerivanja u dekoriranju. Ako ih to veseli, neka izvade sve lampice, jastučnice, vjence, kuglice, neka ih povješaju po cijeloj kući i uživaju maksimalno ukrašavajući dom. Još ako to pretvore u aktivnost i zabavu za cijelu obitelj, ne može bolje.
Ali, ako se ipak odluče da ove godine to ne žele, i to je u redu, bit Božića na kraju krajeva i nije u orašarima i girlandama, nego u ljubavi i zajedništvu i to ne smijemo zaboraviti. Svi ti ukrasi su samo šlag na torti.
Radiš li možda jestive božićne ukrase?
Moram priznati da se još uvijek nisam okušala u izradi jestivih božićnih ukrasa. Pa me je tako čak i ona kućica od medenjaka zaobišla sve ove godine. Sve što je kod nas jestivo, zapravo i ne uspije biti ukras, nego vrlo brzo završi u našim stomacima. Ali sam zato prošle godine na poklon dobila predivne medenjake u obliku naših Chia šalica, i njih posebno čuvam.
To su jedini jestivi ukrasi koji su uspjeli preživjeti u našoj kući. Iako se svake godine potrudim da kolači i keksi koje napravim budu i oku ugodni, pa ih tako ocrtavam sa motivima pahuljica ili pravim male sobove koristeći crvene bombončiće za noseve, pa nerjetko prvo završe na nekoj mojoj fotografiji, a tek onda ih jedemo.
Izrađuješ li sama neke druge božićne ukrase? (naravno, šalice ili neke druge ukrase)
Dosta dekoracija za Božić izradim sama i uz pomoć svoje obitelji. Tako smo prošle godine sami izradili ukrase za bor od malih papirnatih vrečica, vijenac za vrata od zlatnog obruča, zelene girlande od borovih grana, viseće zvjezdice od kartonskih rola toaletnog papira i ukrasnih papira... I naravno, ono čega najviše sama izradim za Božić su naše božićne Chia šalice koje sve sama ocrtavam sa zimskim i Božićnim motivima...
Kuhaš li za blagdane i što voliš najviše pripremati?
Za Božić uvijek nešto skuham ili ispečem, nekada više, nekada manje, ovisi o dogovoru u obitelji i raspodjeli poslova. Vrlo često za Badnjak znam skuhati brudet od oslića po receptu mojeg djeda, a na repertoaru su mi obavezno svake godine Išleri po receptu sa Austro-Ugarskog dvora kojeg sam dobila od jednoj njemačkog kuhara. Od prošle godine tu su se uvrstili i keksići sa narančom i cvijetom soli, koji su pobrali jako puno pohvala, tako da ih ponavljam i ove godine.
A za Božić se tu uvijek nađe i neko tradicionalno pečenje, uz neki neobičan prilog poput pire krumpira sa dodatkom maka po Špičekovom receptu. Na blagdanskom stolu volim tradicionalna jela i okuse, kojih se zaželim tijekom godine, ali ipak sa nekim pomakom i neočekivanim dodatkom.
OVDJE ovo je link sa receptom za keksiće sa narančom za koji me svi pitaju....