Ostalo

Sonja iz ličkog tjedna 'Večere za 5 na selu' dala nam je svoje najdraže recepte: Imamo recept za njezinu...

Sonja, koju smo gledali u ličkom tjednu 'Večere za 5 na selu', oduševila je gledatelje svojim tradicionalnim receptima, ali i simpatičnošću, a sad otkriva i svoje recepte za blagdane!

RTL.hr
2021-12-14 12:00

VANILICE

Jovanovići - kiflice
Jovanovići - kiflice FOTO: RTL

sastojci:

200 g masti

100 g šećera

5 vrećica vanilin šećera

1 jaje

1 žumanjak

380-400 g brašna

džem od marelice

šećer u prahu

Postupak: Mast sobne temperature pjenasto umutite sa šećerom i vanilin šećerom potom dodajte jaje i žumanjak pa još malo mutite. Dodajte brašno i promiješajte kuhačom pa rukom umijesite tijesto dok se ne sjedini. Tijesto će biti masno i malo će se mrviti.

Pročitajte još
Domaćica Sonja: 'U showu želim promovirati naše malo mjesto'

Pleh poprskajte vodom pa obložite komadom papira za pečenje. Radnu površinu pospite brašnom, tijesto razvucite na debljinu od nekih desetak milimetara pa okruglom modlom vadite kružiće i slažite ih na pleh. Pecite na 180 stupnjeva 10 do 12 minuta i pazite da se ne prepeku.

Spajajte dva po dva keksića malom količinom džema od marelice. Zalijepljene kekse ostavite neko vrijeme da se pa ih uvaljajte u šećer u prahu. Kekse čuvajte u poklopljenoj kutiji.

ROZEN TORTA

Image 5171368 (auto)
Image 5171368 (auto) FOTO: RTL

Sonja kupi gotove kore.

sastojci:

ZA KREMU:

450 g mljevenih oraha

100 g šećera

4 vrećice vanilin šećera

220 g maslaca

2 dl mlijeka

ZA GLAZURU:

250 g šećera u prahu

sok od 1/2 limuna

1 žlica vode

1 žlica ekstrakta od maline

prema potrebi roza prehrambena boja

Kore pecite četiri minute - sve ovisi kakvu imate pećnicu pa ćete možda morati prilagoditi vrijeme pečenja. Najvažnije je da kore ne smiju požutjeti. Nakon prvih dvije, tri minute počet će se stvarati mjehurići u tijestu. Ako su preveliki, otvorite pećnicu i izbušite ih vilicom, no manje mjehuriće nemojte dirati. Dok se jedna kora peče, pripremite sljedeću, koju radi uštede vremena pecite na drugom plehu. Pečene kore slažite jednu na drugu na krpu. Kad su sve pečene, umotajte ih u krpu i prekrijte nečim teškim da ostanu ravne. Ostavite ih tako dok pripremate kremu.

Posluživanje: Torta je ukusnija kada malo odstoji, zbog toga ju je najbolje namazati kremom dan prije posluživanja, a glazura se može staviti na dan upotrebe.

SALAMA S KEKSOM

Za pregled sadržaja moraš omogućiti kolačiće društvenih mreža!

Na tihoj vatri izmiješajte 1 šalicu za bijelu kavu šećera, 2 žumanjka i 1 šalicu za kavu mlijeka, prema želji 1-2 vrećice vanilin šećera.

Dodajte 200 g maslaca, 4 rebra čokolade (oko 100 grama). Kratko prokuhajte pa dodajte oko 200 grama (jedno malo pakiranje cca 270 grama) izdrobljenog keksa Petit Beurre i šalicu za bijelu kavu mljevenih oraha.

Zamijesite, stavite na papir za pečenje i oblikujte salamu.

Kolačići

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.