VANILICE
sastojci:
200 g masti
100 g šećera
5 vrećica vanilin šećera
1 jaje
1 žumanjak
380-400 g brašna
džem od marelice
šećer u prahu
Postupak: Mast sobne temperature pjenasto umutite sa šećerom i vanilin šećerom potom dodajte jaje i žumanjak pa još malo mutite. Dodajte brašno i promiješajte kuhačom pa rukom umijesite tijesto dok se ne sjedini. Tijesto će biti masno i malo će se mrviti.
Pleh poprskajte vodom pa obložite komadom papira za pečenje. Radnu površinu pospite brašnom, tijesto razvucite na debljinu od nekih desetak milimetara pa okruglom modlom vadite kružiće i slažite ih na pleh. Pecite na 180 stupnjeva 10 do 12 minuta i pazite da se ne prepeku.
Spajajte dva po dva keksića malom količinom džema od marelice. Zalijepljene kekse ostavite neko vrijeme da se pa ih uvaljajte u šećer u prahu. Kekse čuvajte u poklopljenoj kutiji.
ROZEN TORTA
Sonja kupi gotove kore.
sastojci:
ZA KREMU:
450 g mljevenih oraha
100 g šećera
4 vrećice vanilin šećera
220 g maslaca
2 dl mlijeka
ZA GLAZURU:
250 g šećera u prahu
sok od 1/2 limuna
1 žlica vode
1 žlica ekstrakta od maline
prema potrebi roza prehrambena boja
Kore pecite četiri minute - sve ovisi kakvu imate pećnicu pa ćete možda morati prilagoditi vrijeme pečenja. Najvažnije je da kore ne smiju požutjeti. Nakon prvih dvije, tri minute počet će se stvarati mjehurići u tijestu. Ako su preveliki, otvorite pećnicu i izbušite ih vilicom, no manje mjehuriće nemojte dirati. Dok se jedna kora peče, pripremite sljedeću, koju radi uštede vremena pecite na drugom plehu. Pečene kore slažite jednu na drugu na krpu. Kad su sve pečene, umotajte ih u krpu i prekrijte nečim teškim da ostanu ravne. Ostavite ih tako dok pripremate kremu.
Posluživanje: Torta je ukusnija kada malo odstoji, zbog toga ju je najbolje namazati kremom dan prije posluživanja, a glazura se može staviti na dan upotrebe.
SALAMA S KEKSOM
Na tihoj vatri izmiješajte 1 šalicu za bijelu kavu šećera, 2 žumanjka i 1 šalicu za kavu mlijeka, prema želji 1-2 vrećice vanilin šećera.
Dodajte 200 g maslaca, 4 rebra čokolade (oko 100 grama). Kratko prokuhajte pa dodajte oko 200 grama (jedno malo pakiranje cca 270 grama) izdrobljenog keksa Petit Beurre i šalicu za bijelu kavu mljevenih oraha.
Zamijesite, stavite na papir za pečenje i oblikujte salamu.