Pobjednica treće sezone kulinarskog showa 'Tri, dva, jedan - kuhaj' Filipa Sorko kreativka je koju bi svatko u svom domu poželio kada je u pitanju uređenje. Ne samo da je kreativnost i snalažljivot pokazala kuhajući razne specijalitete sa svojom sestričnom u RTL-ovom showu, već je i u drugim sferama dokaz toga kako se ponekad isplati biti hrabar. Danas je vlasnica brenda ChiaCups, prije nekoliko godina je pokrenula i takozvane 'Tajne večere' gdje pred blagdane ugošćuje svoje najbliže, a novitete s njezine strane svakako očekujemo i u novoj, 2023. godini. Filipa je za RTL.hr otkrila kako izgleda njezina blagdanska tradicija, kako urediti dom za najluđu noć u godini, ali i kako napreduje posao kojeg je pokrenula.
Kako izgledaju blagdani u vašem domu - koje običaje njegujete, kada se i tko kiti bor, kada se otvaraju pokloni?
Svaki Božić u posljednjih nekoliko godina nam izgleda drugačije, svake godine ga odlučimo proslaviti na drugačiji način, ali uvijek uz najmilije. Tako sam prije tri godine Božić proslavila u roditeljskoj kući, koju smo zajednički ukrasili, nabavili najveći i najljepši bor, i kuhali bakalar za veliku obiteljsku badnju večeru. Prošle godine smo u Crikvenici organizirali našu božićnu 'Tajnu večeru' za drage ljude i prijatelje, a ove godine smo odlučili ostati doma, peći keksiće, odraditi našu prvu Chia radionicu i Pop up božićnu Chia rasprodaju, te se, zapravo, dobro odmoriti. Kod nas nema nekih pravila i tradicije kojih se slijepo vodimo, nego radimo upravo ono što želimo i onako kako se osjećamo te godine, i ne osjećamo grižnju savjest ako na sam Božić nema purice na stolu, a bor je na pola okićen.
Poznati ste kao veliki esteta, kako ste ove godine uredili svoj dom za ovo blagdansko vrijeme?
Kod mene za Božić uvijek vrijedi pravilo, što više, to bolje, a najviše volim svjetla lampica, koje uvijek odrade svoju čaroliju, tako da tu pogotovo ne štedim. Ne robujem trendovima, tako da uvijek iskoristim ukrase koje već imam od ranije, ne trčim u trgovine kupiti skroz nove ukrase, ako mi nešto nedostaje puno mi je draže pronaći to u prirodi ili izraditi sama. Tako sam ove godine izradila girlandu sa zvijezdama od ukrasnih papira. Držim se uvijek onih provjerenih kombinacija što se boja tiče - crvena, zelena i zlatna su moji favoriti za blagdane.
Što bi drugima preporučili - kako urediti stol za novogodišnju proslavu, kakvi su trendovi? Minimalizam ili pretjerivanje?
Ja sam uvijek za malo pretjerivanja kada su blagdanski stolovi u pitanju, volim da to izgleda bogato i raskošno. Na mojem blagdanskom stolu nikada ne manjka svijeća i zelenila. A priču volim zaokružiti sa zlatnim detaljima, poput podtanjura, pribora za jelo i svijećnjaka. Ponekad poželim ići u sasvim tradicionalnom smjeru, s kariranim stolnjacima i bakinim kristalom, a ponekad u modernijem tonu, s mat crnim tanjurima i eukaliptusom. I sve to prolazi, bitno je samo da stol ukrasite s ljubavlju i oko njega okupite svoje najdraže.
Svake godine izrađujete ukrase za bor, jeste li se na to odvažila i ove godine?
Ove godine bor smo okitili vrlo jednostavno. Iskoristila sam buketiće malih crvenih bobica koje sam stavila na bor između grana, što mu dalo vrlo prirodan izgled, i uz to lampice. Bor nam je tako lijep bio samo s lampicama, ali nisam mogla izdržati a da još nešto ne dodam na njega.
Pobjednica ste treće sezone emisije 'Tri, dva, jedan - kuhaj', je li kuhanje i dalje sveprisutno u vašem životu? Bez kojih jela ne možete u ovo blagdansko vrijeme?
U emisiji sam pobjedu sa sestričnom odnijela sa sporo kuhanim junećim obrazima i to jelo postala je naša tradicija u vrijeme Božića. Tako sam to jelo poslužila i prošle godine na 'Tajnoj večeri'. Obraze kuham u puno crnog vina, sa zimskim začinima, poput cimeta, zvjezdastog anisa, klinčića... Također svake godine radim božićne keksiće po starom receptu s Austro-Ugarskog dvora, kojeg sam dobila od jednog iskusnog njemačkog kuhara.
' Secret dinner party by Filipa Sorko', je li to već postala tradicija što se vas tiče?
Secret dinner organiziramo kada nam se sve zvijezde poslože, za takav projekt potrebno je okupiti dobru ekipu i imati dovoljno vremena uz ostale obaveze. Prva božićna Tajna večera je bila prije šest godina u Zagrebu na Tavanu kod Ive Jelene Nikolić, a druga je bila prošle godine u umjetničkoj galeriji Zvonka Cara. Između njih, imali smo ih još, ali ne u božićnim izdanjima. Ove godine smo se posvetili nekih drugim projektima, ali tko zna, možda sljedećeg Božića Secret dinner opet dođe na red. Tko god je imao priliku prisustvovati Tajnoj večeri, pita kada ćemo opet organizirati.
Kako ste uopće došli na ideju organizacije takvih evenata?
Takve slične gastro koncepte sam prije 10ak godina viđala izvan Hrvatske. Malo sam ih proučavala, i kao rezultat spoja par takvih projekata, nastao je Secret dinner party by Filipa. Poželjela sam napraviti nešto čiji bi i sama gost voljela biti.
Kako napreduje posao s keramičkim šalicama? Ima li kakvih noviteta?
Kada sada na kraju godine, sve zbrojim i oduzmem, jako sam sretna i zadovoljna s tim kako napreduje naš ChiaCups brend i gdje se trenutno nalazimo. Moj tim i ja se zbilja trudimo i samim time dolaze i rezultati. Ove godine smo, osim naše keramike i šalica, izbacili i novi proizvod, Chia puzzle! Stalno radimo na nečem novom, a kako su naše božićne Chia šalice zbilja najprodavanije na našem web shopu, mogli bi već sada početi s pripremama za sljedeću godinu!
Kakvi su vam planovi za proslavu Nove godine?
Kako nam je ovaj prosinac bio pun događaja i proslava, za proslavu Nove godine organizirali smo se u zadnji tren, jer nismo bili sigurni hoće li nam se dati ići negdje. Odluka je ipak pala, i vikend ćemo s prijateljima provesti na snijegu na jednom austrijskom skijalištu. Kada već nismo imali bijeli Božić, da se nauživamo snijega za Novu godinu.
A za Novu 2023. godinu, što si želite, i privatno i poslovno?
Moram priznati da imam jako ambicioznu listu planova, ciljeva i želja za ovu 2023. godinu, no ipak si prije svega želim da sam sretna i zdrava. Sve ostalo je popratno.
Emisiju 'Tri, dva, jedan - kuhaj' gledaj besplatno na PLAYU!