Ostalo

Orehnjača - kraljica blagdanskog stola: Ovog Božića napravite je po receptu Tomislava Špičeka

Tomislav Špiček podijelio je s nama svoj najdraži recept za orehnjaču, kojem je vjeran godinama

RTL.hr
24.12.2021 13:30

Tijesto:

1 kg brašna za dizano tijesto

10 dag šećera

100 g maslaca

1/2 kocke kvasca

2 žumanjka

1 dl mlijeka

Šećer, žumanjke, rastopljeni maslac dobro promiješati. Kvasac i šećer umiješati u mlijeko. U brašno najprije dodati masu sa žumanjcima, izmiješati, potom dodati rastopljeni kvasac. Temeljito umijesiti masu na starinski način kuhačom ili moderniji mikserom. Tijesto treba biti mekše od uobičajenog za kruh. Ostaviti na toplom jedan sat.

Orehnjača Prigorci

Nadjev:

40 dag pomiješanih mljevenih i sjeckanih oraha

20 dag šećera

2 dl vrućeg mlijeka u kojem se otapa štapić vanilije

2 bjelanjka

5 cl likera od oraha

naribana korica limuna

Orahe i šećer umiješati u vruće mlijeko. U ohlađenu smjesu dodati liker od oraha, naribanu koricu limuna i snijeg dva bjelanjka.

Razvaljano tijesto premazati nadjevom i oblikovati roladu. U vatrostalnu posudu, ili starinski namašćen, pobrašnjeni pleh, položiti štrucu. U pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva orehnjaču peći 45 minuta.