Play ponuda
Play ponuda
ČETIRI DANA DO 'SAM U KUĆI'

Osvrtnik za RTL.hr o fenomenu filmova 'Sam u kući': 'To je ostvarenje u kojem svake godine uživam 100 posto'

Još su četiri dana ostala do emitiranja 'Sam u kući' na RTL-u. Filmski kritičar, poznat kao Osvrtnik, objasnio nam je zašto su filmovi s Kevinom McCallisterom i dalje prva asocijacija na spomen božićnog filma

Image
Foto: Profimedia
RTL.hr/ 20.12.2022. u 8:00
Play ponuda

Što je Božić bez Kevina McCallistera? Pitamo se mi, a i mnogi gledatelji. Srećom, na RTL-u već tradicionalno za blagdane možete gledati omiljene božićne klasike. Na Badnju večer brojnim će generacijama društvo praviti jedan, jedini, neponovljivi vragolasti dječak. Drugi dio jednog od najpoznatijih božićnih filmova svih vremena, 'Sam u kući 2: Izgubljen u New Yorku' na rasporedu je u udarnom terminu od 20 sati. A na sam Božić sve generacije moći će uživati u klasiku, odnosno prvom dijelu, koji se čeka cijele godine i uvijek iznova gleda s jednakim zadovoljstvom, a poznate replike izgovaraju se napamet zajedno s glavnim protagonistima. Kako bismo vas pripremili za filmske večeri uz omiljenog dječaka, kontaktirali smo filmskog kritičara Srđana Cvitana, poznatijeg kao Osvrtnik, koji je priznao kako je i sam veliki obožavatelj. Njegove recenzije možete svakodnevno pratiti na njegovom YouTube kanalu, a za RTL.hr je govorio o filmovima redatelja Chrisa Columbusa i činjenici da i nakon 32 godine emitiranja, 'Sam u kući' baš nitko nije dostigao...

Zašto je 'Sam u kući' mnogima i dalje 'guilty pleasure' u božićno vrijeme?

Ne znam za druge, ali meni je 'Sam u kući' film u kojem uživam svaki put 100 posto i ne osjećam se nimalo krivim radi toga. Ali da, fascinantno je da je pored desetaka krasnih božićnih filmova, 'Sam u kući' i dalje prva stvar koja se stvori u glavi kad netko kaže 'božićni film'.

Što ga čini drugačijim od ostalih filmova s božićnom tematikom?

To se i ja pitam svake godine. Zašto baš 'Sam u kući', po čemu je on poseban? Najbolje što sam se uspio dosjetiti je taj osjećaj sigurnosti i bezbrižnosti koji imamo kroz trajanje filma. Mokri banditi su komično nespretni iako nas zanima kako će ih na kraju nadmudriti, mi u biti ne brinemo za Kevina, vidimo da se sasvim lijepo snalazi. I na kraju film završava tako da su svi odurno prekrasno sretni i zajedno. I onom strašnom dedi se sin pojavi za Božić. To me uvijek jako dirne.

Je li ovo bezvremenski božićni klasik?

Kako se sada čini - na najboljem je putu da to (p)ostane. Ne očekujem da se ovakav film ponovi tako skoro jer su trendovi skroz drugačiji, a i mi smo nekako postali ciničniji i ne bismo se dali prepustiti takvom filmu danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda

Je li poznata informacija koliko je film zaradio u proteklih 30 godina, koliko se emitira na televiziji?

To je teško procijeniti jer možemo pratiti samo prodaju kinokarata. Kroz kinodistribuciju je došao nadomak pola milijarde dolara, a kroz televizijska prava i prodaju DVD-a i Blu-raya, kroz tako dug period, ne bi me čudilo da je još toliko ulovio, ako ne i više.

Kada te jedna uloga obilježi za cijeli život, koliko je to glumcima prednost, a koliko nedostatak? Tu mislim konkretno na Macaulaya Culkina.

To sve jako ovisi od osobe do osobe. Culkin je imao tu nesreću da nije imao dobar odnos s vlastitiim roditeljima i onda se puno lakše dao navući na poroke. Klincima u tim osjetljivim godinama treba netko da ih vodi, nije lako ni inače, a pogotovo ne kad si najpopularnije dijete na svijetu i svi te znaju. Prednost je jedino materijalna, on se drugim filmom mogao osigurati za zauvijek da je tako htio. Mana i opasnosti je puno više. S druge strane, imamo primjera gdje su djeca dosta 'zdravo' prošla tu fazu popularnosti i sad su zadovoljni i u kul zrelim godinama. Pada mi na pamet sada Sean Astin, prije 'Gospodara prstenova' je bio glavna uloga u jednom od najpopularnijih filmova u 80-ima - Gooniesima. I vidite kako je krasan ispao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda

Upravo se čita

Image
večera za 5 na selu

Marija odabrala klasične namirnice, problematičan samo grčki jogurt : 'Popis sastojaka mi se čini apetitlih, jako fino'

Koji vi radije pogledate - jedinicu ili dvojku?

Mislim da mi je original ipak draži, ali s druge strane, dvojka ima Trumpa i Currya. Svaki dio ima svoje adute. Ma original je jači jer ima onog djeda koji mi je baš bio strašan. Ona teta s golubovima u nastavku nije bila tako strašna.

Koji film božićne tematike može konkurirati 'Sam u kući', odnosno postoji li takav kada se u obzir uzme njegov odjek u mainstreamu?

Mnogi su probali pa nisu uspjeli, a imali su djecu u filmovima. 'Jingle All the Way' ima klinca koji želi igračku, ali to je priča o Arnoldovom liku. 'Curly Sue' ima onu krasnu curu, ali film je malo preozbiljan za Božić s obzirom da je sitna kriminalka. Tako da konkurencije nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda

Po vašem mišljenju, što je Božić bez Kevina?

Što je Božić bez Kevina? Što je muškarac bez brkova? Što je sarma bez mesa? Od ova tri pitanja znam odgovoriti samo na jedno: kupus.

Koje filmove redatelja Chrisa Columbusa biste nam još preporučili?

Osim očitih preporuka, kao što je Rent, preporučit ću Mrs. Doubtfire s legendarnim Robinom Williamsom i jedan manje poznati film s dosta nepoznatim glumcima i malim budžetom - Harry Potter!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda
Play ponuda

Više s weba

Pročitajte još

Image
ZA RTL.HR

Mojmira posve direktno, kao i uvijek: 'Ne volim dobiti šal i rukavice jer mi se šal sigurno neće sviđati, a rukavice će mi biti premale'

Play ponuda

Više s weba