Ostalo

Znate li kako ispeći savršenu puricu s mlincima? Recept Tomislava Špičeka će vas oduševiti!

Tomislav Špiček vrsni je chef, a k tome i Zagorac, tako da je stručnjak za tradicionalno božićno jelo - puricu s mlincima

RTL.hr
25.12.2022 11:00

Tomislav Špiček , vrsni chef, rodom Zagorac, stručnjak je za brojna jela, a pogotovo za domaće specijalitete, poput purice s mlincima.

Evo kako on to jelo priprema za Božić.

Sastojci za 6 osoba:

1 svježa purica oko 3 kg

2 glavice luka

svinjska mast

sol

mlinci 500 g

Priprema purice:

Puricu dobro operite, posušite, posolite s unutarnje i vanjske strane, stavite je na rešetku od pećnice i sve zajedno stavite na pleh za pečenje kako bi mast prilikom pečenja kapala u pleh. U lončiću zagrijte 4 velike žlice masti. Pustite da se mast jako zagrije (pripazite da ne zagori) te zalijte vrelu mast po purici.

Ovaj postupak je jako bitan jer na taj način zatvaramo pore na površini kože i čuvamo sočnost purice prilikom pečenja. Vežite kuharskom špagom purici noge kako bi purica zadržala lijep oblik. Luk očistite i prerežite na četvrtine i stavite u pleh za pečenje ispod purice pa sve podlijte s 0,5 L tople vode. Puricu od cca. 3 kg pecite 2 sata uz stalno podlijevanje s masnoćom. Važno je da puricu pečete na 240 C prvih 15 minuta, a potom smanjite pećnicu na 200 C.

Nakon 2 sata pečenja izvadite puricu iz pećnice, maknite kuharsku špagu te premažite masnoćom od pečenja.

Priprema mlinaca:

Napunite lonac s cca. 1 l neposoljene vode (ovisno koliko mlinaca pripremate). Otrgnite mlince na manje komade i stavite ih u posudu, zalijte ih proključalom vodom pa pričekajte 3 - 4 minute da omekšaju, a zatim ih procijedite. U tavici zagrijte mast od pečenja, ubacite kuhane mlince pazeći da se ne slijepe. Čim mlinci upiju" masnoću, uklonite ih s vatre. Najukusniji mlinci su oni koji se malo zapeku", a da se pritom ne zalijepe.

Dobar tek!