Možda i najpoznatiji umak na svijetu, bolonjez, datira još iz 1982. kada je u Bologni nastao njegov originalni recept, a svi ga najčešće pripremaju sa špagetima. U kategoriji bolonjez recepti , pročitajte kako se izvodi njegova klasična priprema, a i kako napraviti pizzu bolonjez.
Za pripremu vam je potrebno:
- 300 g mljevene junetine
- 300 g pasirane rajčice
- 150 g slanine
- 50 g celera
- 50 g mrkve
- 50 g luka
- pola čaše bijelog vina
- pola čaše mlijeka
- 3 žlice maslinovog ulja
- sol i papar
(FOTO: Pixabay)
Bolonjezrecepti :
Najprije pročitajte kako pripremiti klasičan bolonjez. Slaninu narežite na sitne komade, a onda je lagano popržite u zagrijanoj posudi. U nju dodajte maslinovo ulje, nasjeckane mrkvu, celer i luk pa sve zajedno propirjajte. Sada možete ubaciti i mljevenu junetinu pa nastavite lagano pržiti. U svoju mješavinu ubacite bijelo vino, pustite ga da ishlapi, a onda ubacite i pasiranu rajčicu. Sve dobro izmiješajte, poklopite posudu pa na laganoj vatri kuhajte dva sata. Na kraju dodajte mlijeko, sol i papar i vaš je umak spreman za špagete ili tagliatelle (ili bilo koju drugu vrstu tjestenine koju preferirate).
Ako biste bolonjez ipak iskoristili na drugačiji i pomalo inovativan način, napravite pizzu bolonjez. Ako ćete kod kuće pripremati tijesto, pročitajte OVDJE kako to učiniti korak po korak. Kada je tijesto gotovo, na njega stavite bolonjez umak te dodajte još nekoliko šnitica mozzarelle. Pecite u pećnici zagrijanoj na 250 stupnjeva 10 minuta, a kada je gotovo, po želji pospite i parmezana te listiće bosiljka.
Ovo su bili jednostavni bolonjez recepti u kojima ćete sigurno uživati.