Jamie u 20 epizoda otkriva svoje najbolje blagdanske recepte kojima se možete inspirirati i za vlastitu blagdansku trpezu.
Naravno da Jamie, između ostalog, priprema i izvrsnu omiljenu puricu, a njegov recept prenosimo u cijelosti:
Izvadite puricu iz hladnjaka otprilike sat prije pripremanja kako bi se zagrijala na sobnu temperaturu prije pečenja. Dobro je isperite i osušite tapkajući je kuhinjskim papirom te se pobrinite da pokupite svu vodu iz trbušne šupljine. Polijte meso većom količinom maslinova ulja, dodajte nekoliko prstohvata soli i papra i utrljajte te začine po ptici, pogotovo pazeći da dospiju u sve pregibe i udubine.
Zagrijte pećnicu do maksimuma, a zatim počnite s pripremom nadjeva. Ulijte malo maslinova ulja u veliku tavu na srednjoj vatri i popržite isjeckani luk 10 minuta ili dok ne omekša. Umiješajte bogat prstohvat soli i papra, mljevenog muškatnog oraščića i nasjeckanih listova kadulje, a zatim nastavite pržiti i miješati još minutu ili dvije.
Izlijte mješavinu s lukom u veliku zdjelu i pustite da se potpuno ohladi. Kad se ohladi, dodajte mljevenu svinjetinu i krušne mrvice te rukama sve izmiješajte. Kad je dobro pomiješano, načinite od nadjeva kuglu, a zatim ga pokrijte i stavite da se hladi dok ne budete spremni nadjenuti puricu.
Odmaknite kožu s vrata kako biste mogli vidjeti trbušnu šupljinu i ugurajte otprilike polovicu nadjeva u puricu. Ne previše: ne želite ga nabiti previše tijesno da to uspori pečenje. Kada završite, navucite i presavijte kožu preko otvora i ugurajte je pod pticu da lijepo izgleda.
Okrenite puricu i ubacite nekoliko manjih komada nadjeva u veći otvor zajedno s polovicama klementine i nekoliko grančica ružmarina. Posložite grubo nasjeckano povrće po dnu posude za pečenje i na nj položite puricu. Pokrijte je folijom i stavite u vruću pećnicu te smjesta snizite temperaturu na 180C. Pecite oko 35 – 40 minuta po kilogramu. Za pticu od 5 kg u ovom receptu trebat će od tri do tri i pol sata.
Provjeravajte puricu svakih 20-ak minuta i pazite da se ne osuši polijevajući je divnim sokovima iz dna posude. Nakon dva i pol sata odstranite foliju da se kožica pozlati i postane hrskava
Kada vrijeme istekne, izvadite puricu iz pećnice i zarijte mali oštri nož u najdeblji dio bataka. Ako iscuri bistar sok, a meso se lako razdvoji, spremna je. Ako ne, vratite je u pećnicu da se još malo ispeče i provjerite opet. Kad bude gotova, pokrijte puricu folijom i s nekoliko čistih kuhinjskih krpa 30 minuta i ostavite da se odmori dok ne pripremite povrće i umak.
Ako vas zanima priprema i ostalih slastica, požurite na RTLplay gdje možetepotpuno besplatno pogledati svih 20 epizoda specijala!