Play ponuda
Play ponuda
Mali znanstvenici

Budite kreativni i pokažite djeci ove trikove

Uz igru naučite svoje dijete nešto korisno.

Image
Press/ 23.8.2017. u 15:02
Play ponuda

Više nemate inspiracije za igru s djecom ili ih želite naučiti nečemu novome? Potrebno je samo malo mašte i igra može početi.

Prvi eksperiment: Obojani kupus

Sve što vam je potrebno su četiri čaše s vodom, jestiva boja (za kolače ili jaja), listovi kupusa. Napunite čaše vodom i dodajte različitu jestivu boju u svaku čašu. U svaku čašu stavite jedan list kupusa. Ostavite da stoji preko noći. Ujutro će listovi kupusa poprimiti boju iz čaše. Vaše dijete sigurno će biti radoznalo i pitat će kako se to dogodilo. Objašnjenje je jednostavno. Kako biljke upijaju vodu, događa se da poprimaju boju te vode. Kako voda zahvaća svaki dio biljke, tako cijela biljka poprima boju iz vode. To je poznato kao kapilarni efekt.

Image
Foto: PagingFunMums
Image
PagingFunMums

Drugi eksperiment: Ima li plamen sjenu?

Ovaj trik je jako jednostavan. Potrebne su vam samo dvije stvari, šibica i svjetiljka. Zapalite šibicu i držite ju oko 15-ak centimetara  od zida. Osvijetlite ruku u kojoj držite šibicu svjetiljkom tako da na zidu vidite sjenu. Sjena će prikazati vašu ruku i šibicu, ali ne i plamen. Zašto je to tako? Plamen nema sjenu jer ne sprječava prolaz svjetla kao čvrsti objekti poput vaše ruke ili šibice.

Image
Foto: Imgur
Image
Imgur

Treći eksperiment:  Balon s vodom neće puknuti prilikom zagrijavanja

Potrebna su vam dva balona, svijeća, šibice, voda. Napušite prvi balon i postavite ga iznad svijeće kako biste pokazali svojoj djeci da će balon puknuti nad plamenom. Drugi balon napunite vodom i postavite ga iznad svijeće. Vidjet ćete da ovaj balon neće puknuti nad plamenom. Sigurno se pitate zašto je tome tako. Nema ovdje nekog kompliciranog odgovora već voda u balonu upija toplinu svijeće, što štiti sam balon od pregrijavanja i pucanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda
Image
Foto: Meteo-info.hr
Image
Meteo-info.hr

Ostale trikove koje možete izvesti sa svojom djecom pogledajte u zabavno-obrazovnoj emisiji „Mali znanstvenici“  od ponedjeljka do petka u 13:30 na RTL Kockici.

Play ponuda

Više s weba

Pročitajte još

Image
GDJE IMA DIMA, IMA I VATRE

Rasplamsala se ljubav na setu snimanja 'John Wick: Chapter 3'

Play ponuda

Više s weba