Novosti

Priča o najhrabrijem čovjeku na svijetu čeka vas na RTL-u!

Imao je hrabrosti suočiti se sa strahom, a njegovo je hrabro srce pokazalo je svim sunarodnjacima kako je sloboda nadomak ruke. Priču o legendarnom Williamu Wallaceu na film je pretočio slavni Mel Gibson i tako snimio najbolji film svoje glumačke karijere.

Press
24.03.2017 19:36

Nakon što je još kao mladić svjedočio okrutnim likvidacijama škotskih plemića, koje su engleski okupatori mnogo puta izigrali i prevarili te nakon što su mu i otac i brat poginuli u bitkama protiv Engleza, William Wallace ( Mel Gibson ) čovjekom je postao odrastajući kod ujaka Argylea ( Brian Cox ), koji ga je naučio svemu što zna. Zbog sramotnog zakona koji dozvoljava engleskim lordovima spavanje sa škotskim mladenkama prve noći njihova vjenčanja, William se s Murron oženio u tajnosti, ali ona kasnije biva ubijena u sukobu s plemstvom. Ogorčen svime što je cijelog života gledao te razbješnjen smrću svoje ljubavi, William okuplja vojsku najhrabrijih Škota te kreće u rat protiv Engleza. Iako od strane engleskih vođa podcijenjen kao pučanin koji nikakva znanja o ratnoj taktici nema, Wallace svoje vojnike uspijeva dovesti sve do tvrđave York, ali kasnije biva izdan od najbližih suboraca. Mučki i krvožedno ubijen, Wallace je u svijesti i predaji škotskih gorštaka ostao živjeti kao simbol slobode, koju su godinama kasnije i izborili.

Dvostrukim zaduženjem, kao redatelj i glavni glumac, Mel Gibson je filmom Hrabro srce" konačno razbio i posljednje predrasude kritičara koji su ga doživljavali kao puku akcijsku zvijezdu koja ovisi o nadahnuću drugih. Vještom kontrolom epske priče te lakim ocrtavanjem i najsuptilnije nijanse tadašnje društveno-političke scene u Škotskoj, Gibson je snimio film koji će zabaviti u moru spektakularnih ratnih scena, ali i podsjetiti kako je sloboda najvrjedniji dar čovječanstvu, a opresija ono protiv čega se uvijek i bespogovorno treba boriti. Uz sjajnoga Gibsona u glavnoj ulozi, u ostatku glumačke ekipe ističu se pouzdani veteran Brian Cox te prelijepa Sophie Marceau .

Antologijska bitka odvija se večeras u 22satana RTL-u!