Novosti

'CoComelon', 'Oskarova oaza', 'Moćni Mike': Koji su crtići dobri za djecu?

Djeca ih vole, ali mnogi roditelji baš i ne. Je li gledanje crtanih filmova i općenito ekrana TV-a i mobilnih uređaja štetno u dječjoj dobi, već je godinama prilično česta tema rasprava i među roditeljima, ali i među stručnjacima pedagogije i psihologije.

RTL.hr
2021-12-22 16:00

Neki od argumenata o lošim aspektima crtića govore o tome kako bebe i mališani do dvije godine starosti uopće ne razumiju ono što gledaju te da su crtići samo zbunjujuće slike i zvukovi koje djeca te dobi ne razumiju te da mogu štetno djelovati na djetetov razvoj.

Međutim, dok kod najmlađe djece do godinu i pol do dvije starosti pretjerana izloženost ekranima nije preporučljiva, za nešto stariju djecu crtići itekako mogu biti dobri za njihov kognitivni, socijalni i emocionalni razvoj. Novije generacije crtića osmišljene su i napravljene tako da uz zanimljivu i atraktivnu grafiku i animaciju koje privlače dječju pažnju sadrže različite edukativne elemente koji djecu motiviraju na razmišljanje i daljnje učenje. Kvalitetni crtići tako potiču i razvoj mašte i kreativnosti, a edukativni i poučni sadržaji crtića omogućavaju da djeca na zabavan način usvajaju nova znanja o svijetu koji ih okružuje. Na neki način crtići za djecu danas predstavljaju i svojevrsni prozor u svijet i proširuju vidike, odnosno otkrivaju kakvi sve svjetovi postoje izvan njihovog kruga svakodnevnog života.

Nadalje, kada govorimo o socijalnom i emotivnom razvoju, i ovdje pametni i kvalitetni crtani filmovi mogu igrati važnu ulogu. Poistovjećivanje s nekim situacijama prikazanima u crtiću može pomoći u svladavanju nekih strahova, primjerice straha od zubara ili liječnika. Sličan princip vrijedi i za nošenje s problemskim situacijama s kojima se dijete može susresti u stvarnom životu. Naime, neka situacija u kojoj se dijete našlo u svojoj okolini može mu se učiniti sličnom situaciji u kojoj se našao neki od njegovih omiljenih junaka iz crtanih filmova. Kroz način na koji će junak crtića riješiti određeni problem, dijete može dobiti ideju, poticaj i samopouzdanje za rješavanje i nošenje s problemskim situacijama u kojima se sam našao.

Jedan od primjera kvalitetnih crtića za djecu predškolskog uzrasta svakako je vrlo popularni crtani film CoComelon ". Sve je počelo iz hobija jednog tate iz Kalifornije koji je za svoje mališane počeo raditi kratke 3D animirane filmove u kojima je glavni lik dječak J.J., njegovi roditelji te sestra YoYo i brat TomTom. Iz epizode u epizodu, ova vesela obitelj nalazi se u različitim životnim situacijama i aktivnostima, primjerice obavljanju kućanskih poslova ili odlasku na plažu. Istovremeno, dok djeca uživaju u njihovim pustolovinama, u pozadini se vrte zabavne pjesmice koje lako ulaze u uho, a kroz njih djeca uče brojeve, slova, brojne zanimljivosti iz biljnog i životinjskog svijeta, pa čak i o svemiru, a sve na način prilagođen predškolskom uzrastu.

oskarova oaza
oskarova oaza FOTO: PLAY Premium

Za nešto starije uzraste zanimljiv je vrhunski animirani i zabavni crtić Oskarova oaza " u kojem je glavni junak mali gušter Oskar te njegovi prijatelji Sweety, Harchi i Burke. Ova simpatična družina pokušava preživjeti u ekstremnim uvjetima života u pustinji i pritom često pronalazi različite predmete. I dok su u potrazi za hranom ili u odgonetavanju čemu služe stvari koje su pronašli putem, Oskar i prijatelji služe se domišljatim tehnikama eksperimentiranja, istraživanja i rješavanja problema.

U skupinu kvalitetnih crtanih filmova za djecu možemo svrstati Moćnog Mikea ", zabavni crtić u čijem je središtu mali pas mops imena Mike. Dražesni Mike uživa u udobnom životu maženog i paženog kućnog ljubimca koji je beznadno zaljubljen u susjedovu kujicu. Očaran njezinom profinjenošću i ljepotom, Mike neprestano pokušava zadiviti odabranicu svojeg srca i u tu svrhu stalno smišlja neke nove pothvate. Naravno, pritom se stvari nikada ne odvijaju onako kako ih je Mike zamislio, pa naš junak često upada u različite nevolje i probleme.

moćni mike
moćni mike FOTO: PLAY Premium

Njemu nikada nije dosadno jer mora paziti na malo narančasto mače Fluffy, drugog mezimca u obitelji. Mala Fluffly sklona je lutanju i raznim nestašlucima pa Mike s njom ima pune šape posla. U svakoj epizodi pojavljuju se dva rakuna Freddy i Mercury, a ovaj dvojac uvijek je spreman na nove nepodopštine. Osim što je kućna maza, Mike je i pravi čuvar, pa je dio njegove svakodnevice i obrana njegovog doma od rakuna dosadnjakovića koji stalno rade štetu. Spomenuti crtići napravljeni su po najvišim standardima u vrhunskoj animaciji i ugodnom glazbenom podlogom. Sadržajno, priče u ovim crtanim filmovima bazirane su na zabavnim i simpatičnim zapletima i raspletima u kojima je lako prepoznati elemente stvarnoga života, ali problemi i sukobi između likova rješavaju se bez nasilja, što znači da nema materijala koji bi djeci mogla prenijeti pogrešne poruke ili ih potaknuti na loše ponašanje u odnosima s drugima.

Sve ove crtiće ali i puno više njih možete pronaći u sekciji ' Za najmlađe ' na PLAY Premiumu !

Kolačići

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.