Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Mary Aiken: Trebamo učiti od hakera

CSI pomaže u prevenciji cyber zločina

Prema vodećoj cyberpsihologinji Mary Aiken svijet mjesečari prema novoj i razvijenijoj razini bez razumijevanja o tome zašto ljudi čine cyber zločine.

Image
Press/ 30.11.2015. u 18:49
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Rad Mary Aiken u sferi cyber psihologije inspirirao je najnoviju franšizu hit-serije "CSI". Njezina teorija je da bismo umjesto kažnjavanja hakera trebali učiti iz njihovih nevjerojatnih vještina te ih ispravno usmjeriti.

Aiken je o ovome progovorila na Web Summitu pod temom „Cyber psihologija cyber zločina“. Istaknula je da je hakiranje iznimno kompleksna vještina te da se danas koristi kao „pogrdan i negativan termin“, međutim kada se 1950-ih prvi put pojavio pa sve do 70-ih smatrao se „spektakularnom vještinom“. „S biheviorističke perspektive, trebamo se više truditi kako bismo razumjeli motivacije koje stoje iza takvog ponašanja. Iz perspektive teorijskih empirijskih znanosti moramo sve ispitivati“, izjavila je ravnateljica irskog cyber psihološkog centra. Aiken je apsolutno za tehnologiju, ali smatra da zanemarujemo ovu novu i uzbudljivu sferu evoluirajućeg svijeta.

Mary Aiken je producentica i scenaristica „CSI: Cybera“, a kaže da je bila zapanjena kada ju je televizijska kuća CBS kontaktirala oko serije. „Emitiramo se u 170 zemalja. To je nevjerojatna platforma za edukaciju i zabavu, ali i za doticanje problema poput cyber sigurnosti i sigurnog dopisivanja“, izjavila je psihologinja na konferenciji.

Kriminalističke serije "CSI" pratite svakodnevno na programu RTL-a.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
'LJUBAV JE NA SELU'

Vita Maslačak: 'Udajem se ove godine, a Nevenka će mi biti kuma!'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba