Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
INTERVJU

Danka Derifaj iskreno: 'Za ovu profesiju je teško reći da je voliš, prije bih rekla da si njome zaražen'

Danka Derifaj u velikom intervjuu za RTL.hr otkrila je koliko joj znače nagrade koje je dosad primila, nominacije za Zlatni Studio i Večernjakovu ružu, ali i što joj je osobno najveća nagrada u profesiji.

Image
Foto: Janko Gredelj
RTL.HR/ 21.1.2022. u 19:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Danka Derifaj dobitnica je brojnih medijskih i novinarskih nagrada, poput nekoliko nagrada ‘Velebitska degenija’ za najbolji rad u televizijskom mediju te nagrade HND-a ‘Marija Jurić Zagorka’ za televizijsko novinarstvo.

Od recentnijih nagrada ističe se Zlatni studio 2020. u kategoriji TV novinarke godine, potom prestižna nagrada za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava 'Krunoslav Sukić' te nagrada 'Vesna Kesić' za "hrabro, otvoreno i kritičko novinarstvo, nemilosrdno prema moćnicima i nasilnicima bilo koje vrste", koju je primila tijekom ove godine.

Stoga ne čudi što je ove godine nominirana za Zlatni Studio u kategoriji TV osobe godine, medijsku nagradu Jutarnjeg lista te Večernjakovu ružu u kategoriji TV  osobe godine dok je RTL-ova Potraga nominirana za Večernjakovu ružu u kategoriji TV emisije godine. 

S Dankom smo povodom toga, ali i svih važnih priča koje je donijela gledateljima razgovarali u intervjuu za RTL.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nominirani ste u kategoriji novinarke godine za Zlatni Studio, a tu nagradu osvojili ste već 2020. godine. Jeste li ponosni zbog toga?

Jesam. Najbolja stvar kod ove nagrade je što ju daje publika, javnost, a zbog njih novinarstvo postoji. Zadovoljstvo mi je da prepoznaju trud i rad.

Što smatrate svojom najvećom nagradom u karijeri?

Najveća mi je nagrada zadovoljstvo obavljenim poslom. Ponekad se dogodi priča, poput one kad je Iranka Titi Khati sa svoje dvoje djece, nakon 22 pokušaja da zatraži azil u Hrvatskoj, to konačno uspjela zahvaljujući našem novinarskom izvještavanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

S jedne strane neprocjenjivo je da imate priliku nekog spasiti svojim radom, a s druge duboko uznemirujuće kad time ilustrirate kršenja zakona i ljudskih prava na našim granicama od strane onih koji bi te vrijednosti trebali štititi.

Ove godine bilježite 15 godina radnog iskustva kao istraživačka novinarka, jeste li ikad razmišljali da uopće izađete iz istraživačkog novinarstva?

Ne, ne mogu se dosjetiti niti jednog drugog posla u kojem bih se osjećala više korisnom.

U godini iza nas imate čitav niz ekskluzivnih priča, a dvije koje su se najviše istaknule su ona o migrantima, koju ste radili s međunarodnim istraživačkim timom, te priča o Marku Perkoviću Thompsonu. Zasigurno nije bilo lako biti Danka Derifaj nakon tih priča, kako ste se nosili s pritiscima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

To, nažalost, ide uz posao, pokušavam to tako gledati. Ono što jest razočaravajuće je da živimo u društvu u kojem je normalno da kad vam netko prijeti i huška na vas zbog vašeg posla, a nadležne institucije ne reagiraju po službenoj dužnosti. Osim ako ste premijer ili ministar. Dakle, nismo svi jednaki pred zakonom i na to je važno ukazivati i inzistirati na promjeni.

Tko vam je u RTL-ovu timu najveća podrška prilikom rada na ovakvim pričama?

Prije svega urednik Josip Antolić, koji je uvijek podrška. I kad se ne slažemo, uvažavamo se i to je jako važno. Dragocjeno mi je što će me i pet puta ako treba pitati argumente za svaki detalj neke priče, tako da smo na kraju sigurni u svako objavljeno slovo. No, tu je uostalom i cijela redakcija, o svemu raspravljamo, pitamo jedni druge za mišljenje i nadopunjujemo se. Više glava je uvijek pametnije i svi smo toga svjesni.

Jeste li se ikad zapitali 'vrijedi li objaviti ovu priču'?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

To je uvijek prvi kriterij za sve, je li od javnog interesa, zašto je nešto važno, na koga utječe, koji je kontekst, kako se odražava na društvo. 

Biste li mogli izdvojiti neki najbolji i neki najgori trenutak u svojoj karijeri?

Puno ih je lijepih, teško mi je izdvojiti, a što se ovih drugih tiče, sreća pa me pamćenje sve gore služi, hahaha. 

Iza nas su dvije godine rada u pandemiji, ali i dva velika potresa koja su pogodila Hrvatsku – nakon toga su isplivale brojne priče o nepravdama i nepravilnostima. A i vi ste se bavili nekima od njih. Kako se nosite sa stresom i koji je vaš ispušni ventil?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nosim se kako znam i umijem, kao i svatko od nas. Proteklo razdoblje nikom nije bilo lako, ne mislim da su novinari tu u nekoj drugačijoj situaciji od ostalih. Da, imamo puno posla, a to je za novinare dobro. Htjela sam reći - ako volite ovaj posao, no zapravo za ovu profesiju je teško reći da je voliš, prije bih rekla da si njome zaražen.

A za Danku Derifaj u kategoriji TV novinarke godine za nagradu Zlatni Studio glasajte OVDJE. 

Za Večernjakovu ružu glasajte: 

POTRAGA - RUZA2021 44

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

DANKA DERIFAJ - RUZA2021 11 

SMS-om na broj 60 085 (glasač mora prvo upisati ključnu riječ RUZA2021, te nakon razmaka broj kategorije i broj osobe za koju glasa. Npr. ako glasa za kategoriju 3 i osobu pod rednim brojem 2, poruka glasi : RUZA2021 32). Cijena SMS poruke iznosi 2,40 kn (uključen PDV). Operater usluga s dodanom vrijednosti : MOJ TELEKOM D.O.O., TRG KREŠIMIRA ĆOSIĆA 11, ZAGREB, MB 02497913, TEL. 01/3659-058.

– telefonom na broj 065 900 900 (Po pozivanju treba slijediti govorne upute za glasovanje: prvo se bira broj kategorije za koju glasa, a zatim broj osobe. Cijena po pozivu iz fiksne mreže je 1,50 kn (uključen PDV) , a po pozivu iz mobilne mreže 2,40 kn (uključen PDV). Operater usluga s dodanom vrijednosti: MOJ TELEKOM D.O.O., TRG KREŠIMIRA ĆOSIĆA 11, ZAGREB, MB 02497913, TEL. 01/3659-058.

– kuponom koji će izlaziti u Večernjem listu, u prilogu Večernjeg lista – Ekran, te u Večernjakovim magazinima – Living, Diva, Slano&Slatko i Ordinacija. Kupon će biti potrebno ispuniti traženim podacima i poslati poštom na adresu: Večernji list d.o.o. «Večernjakova ruža 2021. nagrađuje» p.p. 915 10001 Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
RTL.HR/ 21.1.2022. u 19:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču