Novosti

Donosimo vam nekoliko zanimljivih činjenica o legendarnom vesternu!

"Točno u podne" američki je crno-bijeli film iz 1952. godine, redatelja Freda Zinnemanna. Svrstan je među najutjecajnije filmove svih vremena te je bio nagrađen s četiri Oskara. Godine 2000. napravljen je vrhunski remake tog filma, a imate ga priliku pogledati i na RTL-u!

Press
26.11.2017 13:16

U nastavku teksta pročitajte zanimljive detalje vezane za antologijski vestern.

1. Film je snimljen prema priči Johna W. Cunninghama "The Tin Star".

2. Fred Zinnemann je film Točno u podne" zamislio i režirao tako da se trajanje priče i stvarno trajanje filma vremenski podudaraju: radnja počinje u 10:35, a završava "točno u podne", što je vrijeme trajanja filma - 85 minuta.

3. Film je sniman sa skromnim budžetom od 750.000 dolara. Snimanje je trajalo samo 32 dana, a montaža još sedam dana. Točno u podne" je u svjetskoj distribuciji zaradio 18 milijuna dolara.

4. Gary Cooper je za ulogu šerifa Kanea dobio Oskara za najboljeg glavnog glumca. Film je nagrađen i Oscarom za najbolju montažu, najbolju originalnu glazbu te za najbolju originalnu pjesmu Do Not Forsake Me, Oh My Darlin".

5. Glazbu za film napisao je Dimitri Tiomkin, jedan od najcjenjenijih i najzaposlenijih skladatelja filmske glazbe u tadašnjem Hollywoodu.

Točno u podne

Godine 2000. snimljen je remake filma u kojem su glumili Tom Skerritt i Michael Madsen, a vi imate priliku pogledati upravo taj vrhunski vesternnoćas u 3:30 na RTL-u!