Jedno je sigurno! Najbolja smo turistička destinacija – možda i u svijetu. Ne samo da je prvi restoran dobio Michelinovu zvijezdu, nego je njih još 24 uvršteno u preporuku uglednog vodiča. Michellinova zvijezda je ono što svaki chef potajno priželjkuje u svojoj karijeri, a prva u Hrvatskoj je otišla u restoran Monte u Rovinju.
Zahvaljujući njihovom profesionalizmu, naša lijepa voditeljica Doris Pinčić Rogoznica je odlučila na svoj način proslaviti njihovu zvijezdu. Obratila se svojim vjernim slušateljima i upitala ih što oni nose u svojim posudama za ručak na posao. Neki su nas komentari uistinu nasmijali!
Jedan dio slušatelja ujutro voli pojesti voće ili zobene pahuljice, a drugi dio se prisjetio domaćih kobasica, osušenog i dimljenog špeka uz domaći kruh. Čega su se sve prisjetili vjerni pratitelji i slušatelji Narodnog radija, pogledajte sami u komentarima priložene fotografije.
Kako do Michellin zvjezdica?
Sve je počelo davne 1899. godine kada je objavljen prvi broj Michelinovog vodiča francuskog industrijalista Andre Julesa Michelina , koji je zajedno sa svojim bratom Edouardom osnovao tvrtku Michelin, danas, najveći svjetski proizvođač guma.
Zahvaljujući Michelinovom vodiču, vozači su znali gdje mogu natočiti gorivo, popraviti svoj automobil, ali i u kojim gostionicama se može dobro pojesti i popiti. S vremenom je njihov vodič postao 'gurmanska biblija' , a danas se smatra najznačajnijim i najboljim vodičem restorana i vrhunskih kuhara.
Svaki restoran može osvojiti jednu do tri zvjezdice, no to ovisi o mnoštvu uvjeta serviranom na tanjuru. Zvijezdu će dobiti onaj restoran s najboljom kuhinjom, bez obzira na vrstu kuhinje, odnosno, bitna je kvaliteta servirane hrane. Michelinov inspektor ocjenjuje restorane tako što u tajnosti dođe u restoran, te pomno prati sve što se u njemu događa, pritom pazeći na bitne stvari poput kvalitete sastojka u hrani, vještini pripreme hrane i kombinaciji začina, stupnju kreativnosti, postojanosti kvalitete hrane, ali i pristupačnosti cijene. Michelin nagrada je uistinu prava rijetkost, ali svakako velika čast u svijetu gastronomije!