Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
PLAY PREMIUM

Dosta vam je mračnih filmova i serija? 'Montevideo, Bog te video' s Milošem Bikovićem upravo je ono što vam treba

Sportsko-romantična komedija iz mlađih dana Miloša Bikovića zaista je užitak za gledanje...

Image
Foto: PLAY Premium
RTL.hr/ 1.5.2022. u 15:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Film „Montevideo, Bog te video“, sada to već možemo potvrditi, nedvojbeno spada u klasike novije regionalne kinematografije. Jednostavno rečeno, riječ je o filmu koji na dirljiv način priča živopisnu toplu priču o ljudima, događajima i načinu života nekih davno minulih vremena, o pomalo nesvakidašnjem prijateljstvu dvojice dječaka te njihovim snovima. I, naravno, o nogometu. 

Karakteristika kojom „Montevideo, Bog te video“ odudara od većine recentnih filmskih ostvarenja iz regije jest to što u ovom filmu u središtu zbivanja nisu ni rat, ni važna povijesno-politička događanja. Kako je sam redatelj Dragan Bjelogrlić istaknuo u intervjuu za Jutarnji, „nije to priča o Šestosiječanjskoj diktaturi ili nečemu takvom, nego samo jedna sportska pobjeda kroz koju možemo izložiti sudbine malih, običnih ljudi“. Na tu se karakteristiku nadovezuje još jedan element koji ovu priču izdvaja od većine. 

Kako Bjelogrlić sam često ističe, posljednjih dvadesetak i više godina omiljeni motivi među regionalnim, a napose srpskim filmašima su nasilje, ubojstva, mafija i sve druge patološke pojave u društvu. I to je djelomično razlog zbog kojeg se on, prema vlastitim riječima, prihvatio ovog projekta – pokazati mladim redateljima da se ljude može privući u kina (i pred male ekrane) filmom čija se radnja neće temeljiti na društvenom crnilu i patologiji. U tome je i uspio jer romantičan, vedar i stilski lijep, ovaj film je ostvario odličan uspjeh u kinodvoranama diljem regije. U prva dva mjeseca prikazivanja u regiji film je pogledalo pola milijuna ljudi, a puno lošije nisu prošli ni istoimena serija, kao ni nastavak „Montevideo, vidimo se“ snimljen 2014. godine. 

Priča koju nam u filmu „Montevideo, Bog te video“ pripovijeda dječak Stanoje počinje 1930. godine i vodi nas na putovanje koje kreće od samih početaka ozbiljnijeg igranja nogometa na ovim prostorima, a završava plasmanom nogometne reprezentacije Kraljevine Jugoslavije na Svjetsko prvenstvo u nogometu. Riječ je o prvom takvom  natjecanju u povijesti, koje se održalo u gradu Montevideu u Urugvaju.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ljubitelji nogometa zainteresirani za povijest sporta uživat će u plejadi likova koji su obilježili razvoj nogometa u bivšoj Jugoslaviji. U filmu u kojem se vješto isprepliću stvarni događaji s fikcijom i stvarni ljudi s izmišljenim likovima, od stvarnih je tu nogometni virtuoz i kasnije izbornik reprezentacije Aleksandar Tirnanić Tirke, kojeg glumi mladi Miloš Biković, gledateljima poznat iz novih regionalnih hit-filmova i serija, primjerice „Južni vetar“. Tu je i slavni jugoslavenski nogometaš Blagoje Marjanović Moša kojeg glumi Petar Strugar, gledateljima poznat iz hit-serije „Senke nad Balkanom“. Osim njih dvojice, lik inspiriran stvarnom osobom je i onaj fatalne zavodnice, slikarice Valerije, stvoren po uzoru na poznatu beogradsku slikaricu Milenu Pavlović Barili, koju je u filmu utjelovila glumica Nina Janković.  

Međutim, bilo bi pogrešno zaključiti da je „Montevideo, Bog te video“ namijenjen (samo) nogometnim fanaticima. Svi koji na malim ekranima vole vidjeti malo romantike, sjetno uzdahnuti, ali i nasmijati se od srca, istinski će uživati u ovoj izvrsno odglumljenoj i režiranoj sportsko poetičnoj filmskoj priči. Pa čak i ako inače nisu ludi za nogometom.  

Upravo se čita

Image
bivši ministar

Kovač za RTL o ruskoj aneksiji: 'Kada Ukrajina službeno postane članica NATO-a počinje svjetski rat'

RTL.hr/ 1.5.2022. u 15:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
petak u 23:10

Arnold Schwarzenegger i Kristanna Loken u ZF klasiku 'Terminator 3: Pobuna strojeva' večeras na RTL-u!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču