Novosti

Film koji je nastao prema istinitom događaju

Ledena staza", legendarni film iz 1993. godine nastao je prema istinitoj priči o prvoj bob-ekipi s Jamajke koja je odlučila natjecati se u poznatom i cijenjenom olimpijskom sportu.

Press
22.11.2017 12:19

Životne priče uvijek su zahvalan materijal za filmsko djelo pa su tako događaji neobični za Jamajku inspirirali Lynna Siefera i Michaela Ritchieja da napišu scenarij za navedeni film. No, kako je sve započelo?

Jamajčani su se prvi put na Zimske olimpijske igre kvalificirali 1988. u Calgaryju, a to je njihovo postignuće prikazano u filmu Ledena staza" . Donosimo vam neke zanimljivosti o ovom legendarnom filmu.

1. Originalno se film trebao zvati Blue Maaga , a žanrovski to je trebala biti sportska drama. Blue Maaga u žargonu znači u stanju velike nevolje i gladovanja". Vrlo brzo sportska drama je pretvorena u vrhunski film, koji je mnogo više od obične komedije.

Ledena staza

2. Glumcu Maliku Yobi ovo je prva filmska uloga, a napisao je i pjesmu koja se provlači kroz cijeli film.

3. U vrijeme lansiranja filma, Ledena staza" je bio film s najvećom zaradom u produkciji Walt Disney Picturesa .

4. Uloga Dericea bila je ponuđena Denzelu Washingtonu, a uloga Sanke Eddieju Murpheyu, ali su obojica odbili glumiti zbog drugih zakazanih angažmana.

Ledena staza

5. Lik Ivrina Blitzera igrao je John Candy i to je ujedno posljednja uloga koju je odigrao je je pet mjeseci nakon lansiranja filma preminuo od srčanog udara.

6. Film je osvojio njemačku filmsku nagradu Golden Screen i BMI Film & TV.

Vrhunsku komediju Ledena staza" možete pogledati ovu subotu na RTL-u u 16:10!