Novosti

Gary Oldman danas slavi 64. rođendan! Kontroverzni film 'J.F.K.' u kojem je utjelovio najpoznatijeg...

Vječni romantik i bivši alkoholičar koji je uspio pobijediti svoje slabosti i postao zasluženi dobitnik Oscara

RTL.hr
21.03.2022 20:00

Gary Leonard Oldman rođen je 21. ožujka u Londonu kao najmlađe dijete Leonarda Bertrama, bivšeg mornara i zavarivača, i Kathleen Oldman, koja je 2018. godine preminula u 100. godini. Oldmanova sestra, Laila Morse, također je glumica, najpoznatija po ulozi Mo Harris u popularnoj BBC sapunici EastEnders, a pojavila se i u Oldmanovom redateljskom prvijencu 'Nil by Mouth'.

Mladog Garyja svašta je zanimalo, pa je tako trenirao boks, nogomet, a i svirao klavir. No, škola ga nije zanimala, pa je s petnaest godina napustio školu i zaposlio se u trgovini sportske opreme.

Sada je nevjerojatna činjenica kako ga gluma nimalo nije zanimala sve dok na TV-u nije vidio film 'The Raging Moon' s Malcolmom McDowellom u glavnoj ulozi te se nakon toga odlučio pridružiti glumačkoj postavi kazališta Greenwich Young People's Theatre. Nakon neuspješne audicije za upis na prestižnu britansku Kraljevsku akademiju dramskih umjetnosti, nasreću, ipak nije odustao od glume, već uspijeva si osigurati stipendiju i upisuje dramsku školu Rose Bruford College of Speech and Drama gdje je diplomirao dramu 1979. godine.

S engleskom glumicom Lesley Manville bio je u braku tri godine. Upoznali su se u londonskom kazalištu Royal Court 1984., vjenčali 1987. i dobili sina Alfieja godinu dana kasnije. Alfie također radi u filmskoj industriji, no za razliku od svojih roditelja, on je uspješan iza kamere kao snimatelj.

Vrhunski karakterni glumac utjelovio je na desetke nezaboravnih uloga kojih bi zasigurno bilo još više da se desetljećima nije hrvao s teškim alkoholizmom pred kojim je pokleknuo nakon gadnog razvoda 1992. od svoje druge supruge, Ume Thurman. Nakon jednogodišnjeg braka s plavokosom glumicom, Gary se toliko propio da je propustio mnoge glumačke prilike i godinama vodio bitku s alkoholizmom, imao je periode kad bi unajmio sobu u hotelu i danima se sam opijao, tako da je na mnoge ponude uloga zaboravio ili bi ih jednostavno ignorirao.

Uz pomoć udruge Anonimnih alkoholičara uspio je pobijediti samog sebe i zaljubiti se u nekoga zbog koga ne pije. Pronašao je ljubav svog života u svojoj petoj supruzi, kustosici Gisele Schmidt, s kojom se vjenčao na tajnoj ceremoniji u kući njegova menadžera u kolovozu 2017. godine.

Iste godine Oldman je napokon osvojio Oscara za svoj vrhunski nastup i nevjerojatno utjelovljenje Winstona Churchilla.

Garyja Oldmana i vrhunski politički triler Olivera Stonea 'J.F.K.' potražite na platforni PLAY Premium .

J.F.K.

Oldman se u ovom vrlo kontroverznom filmu redatelja Olivera Stonea iz 1991. godine istaknuo ključnom ulogom Leea Harveyja Oswalda. Film je neke razbjesnio zbog teorija zavjere oko atentata na predsjednika Johna Fitzgeralda Kennedyja, no jednoglasno je prihvaćen od strane publike i kritike kao remek-djelo i dobio čak osam nominacija za Oscara, uključujući i onu za najbolji film.

Oliver Stone snimio je politički triler koji je prije samog snimanja digao veliku prašinu te potvrdio ono što je američka javnost desetljećima ranije sumnjala ili znala – ubojstvo Kennedyja, kao najviše političke figure i čovjeka koji je nudio svijetu novu nadu i pozitivne promjene, bilo je političko smaknuće velikog čovjeka koji je moćnim političkim i vojnim silama smetao u ostvarenju njihovih planova. Niz holivudskih imena u svojim rolama posve je nevjerojatan - Kevin Costner, Gary Oldman, Jack Lemmon, Sissy Spacek, Joe Pesci, Tommy Lee Jones... te svakako poziv više na gledanje, koje se ne smije propustiti.