Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
MLADA I USPJEŠNA

Gledali smo je u seriji 'McMafia', sada glumi s Kate Beckinsale! Romina za RTL.hr: 'Upijala sam sve od pokojnog Vasaryja'

Romina Tonković o svemu - studiju, glumcima uz koje je stasala, dosadašnjem bogatom iskustvu i nagrađivanoj britanskoj seriji 'McMafia' koju možete gledati na PLAYU

Image
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
Antonija Šipušić/ 3.12.2022. u 20:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Gledali smo je u nagrađivanoj seriji 'McMafia' gdje je glumila još u vrijeme kada je bila studentica, članica je Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, glumila je u brojnim predstavama, najzapaženiji uspjeh do sada postigla je s debitantskim filmom 'F20' za koji je na Los Angeles Independent Film Festivalu dobila nagradu za najbolju glavnu žensku ulogu, a veliki glumački setovi joj nisu strani budući da u Zagrebu snima film 'Canary Black' redatelja Pierrea Morela. Romina Tonković je mlada glumi koja je učila od najboljih, željna novih iskustava, znanja i usavršavanja, priznaje da voli izazove i kada ju se baci u nepoznato. Upravo zato ima želju preseliti iz Hrvatske na neko vrijeme, no ide opušteno. Kaže kako nije 'Bogom dana glumica', ali je veliki radnik, zbog čega joj se vrata samo otvaraju... Učila je od najboljih, prvotno od velikog Rade Šerbedžije i Lenke Udovički dok je studirala u Rijeci, a kasnije i od pokojnog glumca Mladena Vasaryja koji joj je bio profesor u Zagrebu. S Rominom smo popričali o novom filmu, ulozi u seriji 'McMafia', ali i o tome što ju ispunjava kada se odmakne od glume.

Glumite u novom filmu s Kate Beckinsale 'Canary Black', piše se da je vaša uloga četvrta po važnosti. Kako vam je sjela uloga hakerice Romine?

Kako sam odrasla na stripovima i kao mala sam voljela akcijske filmove, nije mi bio problem uživiti se u ulogu, dapače obožavam svaki put kad obučem kostim i kad me našminkaju, jedva čekam doći na set i stopiti se s rekvizitom i scenografijom koja stvarno impresivno izgleda.

Znamo da snimate u Hrvatskoj, ali koje su daljnje lokacije?

Ljubljana i Rovinj, koliko ja znam.  

Kako je raditi s Kate, ali i s redateljem filma Pierrom Morelom? Obraćaju li se s visoka ili su prizemni, 'svakodnevni'?

Nisam nikada doživjela da se na setu netko nekome obraća s visoka, to su profesionalci i mislim da nema mjesta sitničavim postupcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Rekli ste da ne ciljate na Hollywood, no koji su vam daljnji planovi što se tiče karijere?

Voljela bih se još školovati, ići na radionice i rezidencije, povezati se sa regionalnim i stranim kazališnim i filmskim kolegama. Tako da potencijalni odlazak bio bi isključivo vezan za to, i naravno pokušati naći stranog agenta.

Pokojnog glumca Mladena Vasaryja istaknuli ste kao nekoga zbog koga ste odlučili iz Rijeke prebaciti se na studij u Zagreb. Koliko vam je teško pao njegov odlazak?

Mladen Vasary je bio van serijski glumac i profesor, ja sam presretna što sam mogla sjediti u njegovoj učionici i upijati ono što nam je predavao. Nije mi bilo ni u najdaljem kutu mozga da će ovako brzo otići, čuli smo se prije nego što je otišao u bolnicu i mislila sam da ćemo se vidjeti vrlo brzo, tako da me jako pogodilo kad sam saznala. Ima jedna danska poslovica: 'I dobri ljudi umiru, ali smrt ne može ubiti njihova imena'. Ne sumnjam kako će njegovo ime ostati zapečaćeno u prostorijama Akademije i na scenama hrvatskih kazališta, kako će ga se citirati i voljeti sve što nam je ostavio kao profesor i veliki umjetnik. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Upravo se čita

Image
ŽIVJELI MLADENCI!

Zaljubljena Ana: 'Bila je to ljubav na prvi pogled, a ove godine imat ćemo svadbu'

Istaknuli ste velikane Rade Šerbedžiju i njegovu suprugu Lenku Udovički kao ljude koji su vam uvelike pomogli u studiju. Na čemu ste im najviše zahvalni?

Najviše sam im zahvalna na tome što su beskrajno vjerovali u svoje studente, što su nam dali nebrojeno prilika da radimo u kazalištu Ulysses i tako steknemo iskustvo igranja na velikoj sceni pred 500 gledatelja (nekad i više) i naravno što su tako nesebično dijelili svoje znanje i iskustvo s nama.

https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/208f89b2-7226-11ed-8e4e-d60ce254d77d/original

Izvor: Srećko Niketić/Pixsell

Mnogo vrata otvorila su vam se već na Akademiji. Kao mladoj glumici, koja je tajna? Mnogi se muče s prvim 'većim' angažmanima, a čini se kao da se vama puno toga posložilo. 

Ne znam ima li tu ikakve tajne, rekao bi moj profesor Mladen Vasary, "gluma je 10 posto talent i 90 posto rad", a ja sam živi primjer toga. Ne znam koliko je tu bilo talenta u pitanju, znam da nisam Bogom dana glumica (kako se to kaže), ali sam veliki radnik i volim raditi, veseli me to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Glumite i u britanskoj kriminalističkoj seriji nagrađenoj Emmyjem, McMafia, uz vas, angažirani su brojni hrvatski glumci i glumice. Kakvo vam je to bilo iskustvo?

Fenomenalno, 'McMafiu' sam radila još kao studentica druge godine i biti dio jednog tako velikog seta, s poznatim redateljem, za mene je bilo veliko i vrijedno iskustvo.

Image
McMafia

Prepoznajete li lokacije iz nagrađivane britanske serije? Hrvatska 'vrišti' iz scena, gotovo sve su snimili kod nas!

Fotogalerija
Image
McMafia

Prepoznajete li lokacije iz nagrađivane britanske serije? Hrvatska 'vrišti' iz scena, gotovo sve su snimili kod nas!

Fotogalerija

Kako ste dospjeli do uloge?

MP produkcija je imala raspisanu audiciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Serija je snimana u Hrvatskoj, također kao i 'Canary Black', smatrate li da našu zemlju treba promovirati više kao i 'produkcijsku meku'?

Da, Hrvatska ima prekrasne lokacije, imamo more, planine, snijeg, otok koji izgleda kao da si na mjesecu (Pag), Elafite koji podsjećaju na Havaje. Mislim da smo stvarno sretni što nam je pred nosom jedno takvo bogatstvo ljepote i naravno stranci su to prepoznali i došli snimati kod nas. Samim time gomila naših filmskih djelatnika svake godine dobije posao na jednom takvom projektu, što je velika stvar. 

Bivša ste sportašica, smatrate li da vas je to definiralo u smislu da se danas ne bojite nepoznatog, da iskusite nešto novo?

Da, stekla sam određenu disciplinu, kompetitivnost i naravno fizičku spremu. Glumcu je njegov instrument tijelo i ako taj instrument nije dobro naštiman, sve pada u vodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kada niste posvećeni glumom, što zaokuplja vašu maštu?

Kuhanje i crtanje.

Seriju 'McMafia' gledajte na PLAYU, na staroj adresi, ali u atraktivnijem izdanju!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Uživajte

Najbolji trenuci desete sezone 'Ljubav je na selu': Sjećate li se koga su napale ovce, tko se kupao gol, a po koga je došla mama?

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba