Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
WESTERNI

Godinama definiraju pojam muškosti i surovog života

Tradicionalno su smješteni na američki Divlji zapad, a radnja im se odvija krajem 19. pa sve do sredine 20. stoljeća. Najpoznatiji naslovi poput 'Dobar, loš, zao', 'Alamo', 'Rio Bravo' i 'El Dorado', svoju publiku imaju i danas.

Image
Press/ 30.12.2017. u 10:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ne treba spominjati da su glavni likovi kauboji, odmetnici i revolveraši, Indijanci i tu i tamo pokoja fatalna djevojka. Brojni će vesterne poistovjetiti s europskim vitezovima samotnjacima koji su jahali od mjesta do mjesta i borili se protiv zlikovaca.

Ono što odlikuje vesterne je da problem najčešće nastaje zbog uvođenja ili pokušaja uvođenje nekog oblika napretka koje većina ne želi prihvatiti - od željeznice pa do čitave industrijske revolucije. Poštuje se kodeks časti i odanosti, a ne neki zakon na papiru, puno se kocka, pije se viski, saloni su mjesta centralnih zbivanja, a svi posjeduju oružje – Winchesterku, Colta ili dinamit.

Ovaj žanr je bio toliko utjecajan, da su analitičari filma uveli još jedan novi kadar - američki kadar ili amerikan. To je modificirani srednji plan, koji osobu uz malo pozadine prikazuje od glave do malo iznad koljena. Ime je dobio jer su ga prvi počeli koristiti američki filmaši u vesternima, a razlog je bio jednostavan – kaubojima, rendžerima i šerifu morao se vidjeti pištolj oko pasa.

John WayneClint Eastwood i Humphrey Bogart obilježili su zlatno doba vesterna, a u modernije vrijeme gledali smo Toma Hardyja, Willa Smitha i Jamieja Foxxa, i to u različitim podžanrovima.

Ova filmografija već je desetljećima omiljeni žanr brojnim muškarcima, a mnogi redatelji, poput Quentina Tarantina, odrastali su na njima, i „pokupili“ puno njihovog utjecaja. I mi se na RTL-u vraćamo na same početke – u 11:30 sati na rasporedu je Alamo.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
savršen za grljenje i igranje

Kockić je djeci najomiljeniji lik posljednjih 9 godina!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba