Novosti

Goran Bogdan danas slavi 42. rođendan: Nikad ne biste pogodili na koja je dva fakulteta studirao

Donosimo vam zanimljiv životni put jednog od naših najtalentiraniji glumaca

RTL.hr
02.10.2022 19:00

Goran Bogdan rođen je 2. listopada 1980. godine u Širokom Brijegu.

Kao mladić se malo amaterski bavio glumom, malo je i svirao, no došao je u Zagreb sanjajući o tome da će se, kad odraste, baviti makroekonomijom. Upisao je Ekonomski fakultet u Zagrebu i paralelno studirao na Prometnom fakultetu, no po dolasku u Zagreb, ljubav i želja da se bavi kazalištem bila je jača.

Prvo je bio član dramske grupe Gaudeamus, a 2005. godine upisuje Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu. Od 2010. godine stalni je član glumačkog ansambla Zagrebačkog kazališta i glumi u brojnim predstavama, a paralelno razvija karijeru ulogama u filmskim i televizijskim projektima. Glumio je u brojnim televizijskim serijama, uključujući popularne domaće TV serije.

Prva njegova važna filmska uloga bila je u komediji 'Sonja i bik', redateljice Vlatke Vorkapić. Film je odlično prošao u hrvatskim kinima i nagrađen je s tri Zlatne arene na Pulskom filmskom festivalu. Osim toga, Bogdanu je otvorio vrata za niz drugih ozbiljnijih uloga u filmskim i televizijskim projektima u kojima je uspio pokazati neospornu raskoš svojeg glumačkog talenta. Njegovo umijeće zapaženo je u regiji i šire pa je Goran Bogdan počeo dobivati sve više uloga u internacionalnim projektima.

Prvi njegov veći projekt strane produkcije bila je francusko-britanska miniserija 'Posljednje Pantere' (The Last Panthers) švedskog redatelja Johana Rencka. Radnja 'Posljednje Pantere' vrti se oko potrage za pljačkašem dijamanata Milanom Čelikom, vođom kultne bande Pink Panther, kojeg u seriji glumi Goran Bogdan.Dvije godine kasnije dobio je ulogu u globalno popularnoj TV seriji 'Fargo' u kojoj se, među ostalima, pojavljuju glumački velikani poput Billyja Boba Thorntona, Martina Freemana i Kirsten Dunst.

Severina, Hristina Popović, Goran Bogdan, Predrag Ličina

U društvu Severine i Hristine Popović Goran Bogdan javno je istupio protiv govora mržnje spotom 'Hejt, SLOVEni, još ste živi?' o kojem se već danima ne prestaje pričati. Mnogo pažnje diljem regije privukla je i Goranova uloga u seriji 'Močvara', koju možete pratiti na PLAY Premiumu .

U šokantnoj i napetoj noir kriminalističkoj seriji 'Močvara' upravo je Bogdan centralna figura u liku beogradskog policijskog inspektora Nikole Krsmanovića, koji istražuje jeziva ubojstva mladih žena u Novom Beogradu. Snimanje prve sezone serije 'Močvara' završilo je u travnju 2020. godine, a Bogdan je tada u intervjuu za Jutarnji list najavio što nas u 'Močvari' očekuje: "Mračno, snažno, hrabro. Podsjeća me na balkanski 'True Detective'", kazao je. Goran Bogdan izvrstan je kao Nikola Krsmanović, izmučeni policajac problematične prošlosti, sklon alkoholu, koji se kroz istragu zločina ujedno bori s vlastitim demonima. Režiju serije potpisuje etablirani srpski redatelj Oleg Novković prema scenariju Milane Marković, dramaturginje i profesorice na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.