Novosti

Hrabra kraljevna kao uzor svim ženama na svijetu!

Još jedan projekt kojim su nas Disney i Pixar razniježili.

Press
26.11.2016 19:04

Kao mala djevojčica, škotska princeza Merida od oca, kralja Fergusa za rođendan prima dar – luk i strijelu, uz neslaganje kraljice Elinor . U šumi u kojoj se igra Merida sreće zloduha te uskoro demonski medvjed napadne obitelj. I dok Merida s majkom pobjegne od zvijeri, kralj se ostaje oduprijeti, ali u borbi izgubi nogu. Kasnije, kao djevojka, i to poprilično tvrdoglava, Merida se nevoljko zaručuje za sina jednog od prijatelja svog oca. Majka je upozorava na legendu o djevojci koja je odbijanjem očevih želja uništila kraljevstvo te joj kaže da bi njezin neposluh mogao donijelo nesreću Dunbrochu .

Najbolje animirano ostvarenje 2012. bio je Pixar/Disneyev crtić Merida Hrabra" napravljen prema priči i režiji Brende Chapman , koja nas je također oduševila Kraljem lavova", Ljepoticom i Zvijeri" te Princom od Egipta" . Inspiraciju za priču Brenda je pronašla u odnosu s kćerkom te ga je prenijela na ovu iznimnu animaciju za čije potrebe je Pixar potpuno promijenio svoj animacijski sistem, koji je koristio u posljednjih 25 godina.

Fantastičan film za čitavu obitelj zaradio je 43 nominacije te osvojio 19 nagrada, od kojoj je potrebno spomenuti Oscara za najbolju animaciju godine, Zlatni globus te BAFTA-u, također u kategorijama najfilma godine. Briljantnu avanturističku fantaziju Meridu Hrabru", koja je sinkronizirana i na hrvatski, prvi put na male ekrane u Hrvatskoj donosi RTL Televizija, i to u sklopuDisney dana u 20 sati!