Novosti

Hugh Bonneville iz serija 'Downton Abbey' i 'Ben Hur' danas slavi 59. rođendan

Krenuo je studirati teologiju, no shvatio je kako mu je od čitanja puno draža gluma

RTL.hr
10.11.2022 17:15

Hugh Bonneville rođen je 10. studenoga 1963. u londonskom Paddingtonu. Nitko od njegovih rođaka nije bio blizak svijetu kinematografije, njegova majka bila je medicinska sestra, a otac urološki kirurg.

Nakon završene privatne srednje škole, studirao je teologiju na Corpus Christi Collegeu u Cambridgeu i iz hobija upisao glumu na Webber Douglas Akademiji dramske umjetnosti u Londonu. Na kraju odlučio se ipak za glumu jer je shvatio da se istom bavio puno više nego akademskim radom.

Prvi profesionalni scenski nastup imao je u Kazalištu na otvorenom u Regent Parku. Njegov je debitantski film bio 'Frankenstein' Mary Shelley s Robertom De Nirom i Kennethom Branaghom iz 1994. godine.

Britanski glumac Hugh Bonneville u kazalištu i na ekranu utjelovioje toliko različitih karaktera da ponekad gledatelji ne vjerujuda ih glumi ista osoba. On je i glava aristokratske obitelji s besprijekornim manirima koja se lako pretvorau ludog psihopata iozloglašenog gada. U ulozi grofa Granthama u seriji Downton Abbey toliko je uvjerljiv da je za istu više puta bio nominiran za razne nagrade, među kojima su Emmy i Zlatni globus.

Bonneville se 1998. vjenčao s Lucindom Evans i imaju sina Felixa.

Hugha Bonnevillea kaogrofa Granthama i seriju 'Downton Abbey' gledajte od ponedjeljka do petka u 17:20 na kanalu RTL Passion.

Ben Hur

Bogati židovski princ i trgovac, Ben Hur (Joseph Morgan) živi u Jeruzalemu sa svojom obitelji. Zajedno s upraviteljem (Hugh Bonneville), u grad stiže i novi zapovjednik rimskih legija Massala (Stephen Campbell Moore), inače Ben Hurov stari prijatelj. Isprva, obojica su sretni što se ponovno vide, iako ih politička gledišta razdvajaju. Za vrijeme parade rimskih legija, s Ben Hurovog krova padne crijep i rani novog upravitelja.