Novosti

Izvrsna serija 'Laži mi' uskoro se vraća na program RTL-a!

Cal Lightman (Tim Roth) briljantni je stručnjak znanosti koja se bavi govorom tijela i proučava mikroizražavanje...

RTL.hr
06.05.2020 11:04

Lightman je pokrenuo privatnu tvrtku koja kroz psihološki pristup pomaže lokalnim i državnim tijelima u rješavanju slučajeva. Iako se pristup njegovog tima često percipira s dosta sumnje, Lightman je siguran u svoje metode i razne tehnike koje smatra potrebnima da se dođe do istine i riješi slučaj.

Otac je tinejdžerice Emily (Hayley Mcfarland), razveden, a od kolegice Gillian Foster (Kelli Williams) skriva osjećaje koji nadilaze poslovne odnose. Cal i Gillian angažiraju novu suradnicu, TSA (Transportation Security Administration), Riju Torres (Monica Raymund), koja je postigla neobično visoku ocjenu na Calovom testu otkrivanja obmana zbog čega smatra da ona ima prirodni talent za detektiranje laži i otkrivanje istine. Tim još čine Eli Loker (Brendan Hines), koji je, za razliku od Torres, stekao sposobnosti "čitanja" ljudi akademskim obrazovanjem i praksom.

Lightmanovom timu pomaže agent FBI-ja Ben Reynolds (Mekhi Phifer), koji daje oružanu potporu, praktičke savjete te pristup FBI-evim izvorima i vezama. Iako se ne slaže uvijek s Lightmanovim postupcima, gotovo uvijek stoji uz njega. U otkrivanju obmana, prevara i laži, Lightman i tim koriste razne načine i taktike ispitivanja. Umjesto korištenja sile u intervjuima s ispitanicima, oni kroz lukavstvo, provokacije, često i glumom, dolaze do rezultata i otkrića.

Izvrsna kriminalistička drama "Laži mi", koja se kroz tri sezone, ukupno 48 epizoda, u originalu prikazivala od siječnja 2009. do siječnja 2011. na Foxu te je otkupljena u 70 zemalja svijeta, Foxu je dala veliki, unosni hit. Na relevantnoj stranici imdb-u, ocijenjena je visokom ocjenom 8,0, koja se rijetko postiže i samo po sebi govori dosta o prihvaćenosti serije među gledateljima. Serija je inspirirana radom Paula Ekmana, vodećeg svjetskog stručnjaka za izraze lica, profesora psihologije na medicinskom fakultetu Sveučilišta u Kaliforniji, u San Franciscu, autora 15 knjiga ukjučujući "Telling Lies" i "Emotions Revealed", koji je ujedno bio i savjetnik policiji te antiteroirstičkom odjelu i koji kao znanstveni savjetnik seriji daje na kredibilnosti, uvjerljivosti i realnosti.

Poput gledatelja, kritičari su bili iznimno naklonjeni seriji ocijenivši je kao sjajno osmišljenu i razrađenu, seriju u kojoj istina ima dozu predvidljivosti, ali donosi i puno novosti, što je savršena kombinacija novog i starog. Sadržajna, promišljena i provokativna, iako spada u proceduralni žanr, "Laži mi" se itekako razlikuje od klasične kriminalističke drame u svojoj srži, te spada u onaj dramski okvir, u kojem odabrani glumački tim dolazi do punog izražaja, prvenstveno Tim Roth. Ovaj britanski glumac svakako je jedan od najpoznatijih britanskih glumačkih zvijezda srednje generacije, koji je još početkom 80-ih bio nominiran za BAFTA nagradu zahvaljujući roli u "The Hit", a prije toga mogli smo ga gledati u "Made in Britain", u kojem glumi skinheada, dok smo ga krajem 90-ih mogli primijetiti u kultnom filmu Petera Greenawaya, remek-djelu filmografije "The Cook, The Thief, His Wife and Her Lover". No proboj među velike svjetske zvijezde Tim Rothu je omogućio Quentin Tarantino sa svojim "Reservoir Dogs" i "Pulp Fiction", kada ga je čitav svijet upoznao kao iznimnog karakternog glumca. BAFTA Tim Rothu nije izmakla za "Rob Roya" deset godina kasnije, kao niti Oscar nominacija za isti, dok je popis velikih filmova/ kinohitova (i raznovrsnih rola) u kojima je Tim Roth briljirao podugačka da bismo je nastavili, koja samo potvrđuje da se radi o jednom od najboljih glumaca današnjice.

U ostalim rolama našli su se glumci koji niti izbilza nisu u rangu Tima Rotha, ali su ipak izvrsno obavili svoj posao i uvelike pomogli da serija postane hit. To su Kelli Wiliams, Brendan Hines, Monica Raymun ("Chicago Fire"), Hayley McFarland ("Sons of Anarchy", "The Conjuring") i Mekhi Phifer ("E.R.", "Dawn of the Dead", "8 Mile"). Pilot epizodu pogledalo je čak 12,37 milijuna gledatelja, dok je serija bila nominirana ili je osvojila brojne nagrade, a izdvojit ćemo Primetime Emmy i People Choice Awards te se je pokazala kao jedna od boljih TV serija posljednih 10-ak godina, serija koja će sigurno smo i prolaskom vremena, ponovnim gledanjem biti jednako uzbudlljiva kao što je bila i prvi put.